piątek, 1 września 2017

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Ten chleb na zakwasie to idealny wypiek, smakuje obłędnie, sprężysty miękisz i chrupiąca skórka.
Pewna historia wkręciła się jednak tutaj podczas wypieku.
Na FB istnieje grupa Piekarnicza Brać w kręgu której przesyłany był poszczególnym członkom zakwas żytni na mące pełnoziarnistej, 8-letni i ma on mega moc a to dlatego że poszczególni posiadacze dobrze go dokarmiają i dbają o niego.
Ja stałam się również posiadaczką owego zakwasu zwanego "Leonem".
Muszę przyznać szczerze że po reaktywacji zakwasu który dostałam w postaci ususzonej pięknie zaczął pracować i dzięki niemu ten piękny chleb powstał.
Do wypieku chleba dzisiejszego każdy inny zakwas się nada.
Zakwasowy chleb pełnoziarnisty.


Składniki:
Zaczyn:

  • 60 g zakwasu
  • 200 g mąki pszennej T 550
  • 130 g wody
Chleb:
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka soli
  • cały zaczyn
  • 300 g letniej wody


Przygotowanie:
  • Do miski włożyłam zakwas dokarmiany 3 razy w ciągu ostatnich 24 godzin.
  • Do zakwasu dodałam wodę i mąkę, wymieszałam, nakryłam folią spożywczą, odstawiłam na blat w ciepłe miejsce na 12 godzin.
  • Ciasto na zaczyn jest gęste.
  • Po tym czasie mąkę wymieszałam z wodą i solą, dodałam zaczyn i wymieszałam ponownie.
  • Wyrabiałam robotem z mieszadłem hakowym na średnich obrotach około 8 minut.
  • Jeśli wyrabiacie rękoma to trzeba to robić 15 minut.
  • Ciasto jest wtedy elastyczne, jednak trochę lepkie, nie należy jednak dodawać mąki aby nie było za bardzo zbite.
  • Ciasto przełożyłam do miski z pokrywką, posmarowanej olejem.
  • Wstawiłam do lodówki na 10 godzin w tym czasie składając ciasto 4 x 30 minut.
  • Ciasto rozciągałam i składałam w tym czasie, nie wyjmując ciasta z miski.
  • Po tym czasie wyjęłam ciasto z lodówki, wyłożyłam na blat, uformowałam bochenek, umieściłam go w koszyku rozrostowym wysypanym mąką ryżową.
  • Nakryłam koszyk folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 3 - 4 godziny.
  • Piekarnik nagrzałam do 250 C wraz z garnkiem żeliwnym z pokrywką.
  • Wyrośnięty chleb przełożyłam na papier do pieczenia aby łatwiej było przekładać go do gorącego garnka.
  • Chleb nacięłam żyletką i przełożyłam do gorącego garnka, spryskałam wodą, nakryłam pokrywką i piekłam w 240 C przez 15 minut, w 220 C przez 15 minut a potem zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 25 minut w 220 C.

  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Idziego w Inowłodzu
Kaplicę wybudowano najprawdopodobniej w 1082 roku z fundacji Władysława Hermana.

2 komentarze

  1. stosunek bialej maki do pelnoziarnistej /600g:150/ -to nie jet chleb pelnoziarnisty tylko bialy z dodatkiem pelnej maki,

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger