wtorek, 5 września 2017

Indyjskie placki z batatów z jajkiem w koszulce

Bardzo pyszny obiad dziś przedstawiam.
Bardzo smaczne, aromatyczne placki z batatami a do tego jajko w koszulce - lub jak kto woli poszetowe i  wszystko rozpływa się w ustach.
Indyjska kuchnia jak pewnie wiecie jest pełna smaków i aromatów i tu w plackach nie może być inaczej.
Placki są bardzo pożywne i treściwe bo są tu i fasola i ziemniaki.
Spróbujcie sobie upiec i cieszcie się smakiem Indii.
Indyjskie placki z batatów z jajkiem w koszulce.


                       Składniki: 4 porcje

  • 2 średnie bataty - 600 g 
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • puszka białej fasoli - 400 g
  • 1 mała papryczka chili
  • garść listków kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 cytryna
  • 70 g mąki  
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 4 jaja
  • roszponka do podania

Bataty obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam w osolonej wodzie.
Potem je odcedziłam, odparowałam i utłukłam tłuczkiem do ziemniaków.
Przełożyłam ziemniaki do miski, przestudziłam, dodałam osączoną fasolę, posiekaną chili i kolendrę a także posiekany czosnek i dymkę wraz ze szczypiorem.
Wszystko razem wymieszałam dodając jeszcze kmin, skórkę otartą z cytryny i sól a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z masy uformowałam 8 placków, obtoczyłam je w mące i smażyłam na oleju z obu stron na złoty kolor.
W ganku zagotowałam wodę, wlałam ocet i zrobiłam pośrodku garnka wir przy pomocy łyżki.
Na sam środek wiru wbiłam jajo i pozwoliłam mu się kręcić aż zrobiła się z niego chmurka.
Jajo gotowałam 4 minuty, wyjęłam i ułożyłam na plackach, i tak ugotowałam resztę jaj.
Podałam jaja na plackach z roszponką.
Pyszne danie.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej wg pomysłu Jamiego Olivera.
                                       "Podróże małe i duże"
Spływ kajakowy Pilicą
W Spale nad Pilicą rzeka cieszy swym pięknem, swoimi meandrami, zielenią drzew na brzegach, bystrością wody.
Odbywają się tutaj spływy kajakowe i mają tutaj wielu zwolenników.
Widoki przyciągają turystów.
Przepis dodaję do Akcji Ani "Warzywa psiankowate"

7 komentarze

  1. Jak nic muszą wylądować w mojej akcji :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm placki z batatami zawsze smakują cudownie <3 Piękne Ci wyszły, a podanie z jajkiem w koszulce to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem dlaczego przeczytałam z bakłażanów, ale jest papryczka, więc zatwierdzam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bataty to inna rodzina, z psiankowatymi ziemniakami nie mają nic wspólnego ;)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger