Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 3 grudnia 2017

Maakouda, marokańskie placki ziemniaczane

Całkiem inne niż nasze placki ziemniaczane, te marokańskie są pyszne, mięciutkie, robione z gotowanych ziemniaków.
Mają chrupiącą skórkę a tylko wnętrze mięciutkie.
Marokańczycy upychają te placki w bułki razem z jakąś sałatką i zajadają bez obaw że przytyją.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Maakouda czytaj makuda.
Maakuda, marokańskie placki ziemniaczane.


                  Składniki: 12 sztuk

  • 800 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

                   Ciasto:

  • 150 ml wody
  • 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pierzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 7 g suszonych drożdży

Najpierw obrałam i ugotowałam ziemniaki, przecisnęłam przez praskę.
Najlepiej zrobić to dzień wcześniej aby ziemniaki się dobrze wystudziły.
Muszą być dobrze wystudzone bo inaczej placki będą się rozwalały.
Do ziemniaków dodałam przyprawy i posiekaną natkę, wymieszałam dokładnie.
Podzieliłam ziemniaki na 12 części, z każdej zrobiłam kulkę, układałam je na tacy i lekko spłaszczałam aby powstały placki.
Nakryłam tacę folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1,5 - 2 godziny.
Na 30 minut przed smażeniem zrobiłam ciasto, wymieszałam dokładnie wszystkie składniki aby nie było grudek.
Odstawiłam ciasto na 30 minut.
Zimne placki wyjęłam z lodówki, maczałam w cieście i od razu smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podałam z sałatką z pomidorów.
Smacznego.
Źródło.
                                                      "Podróże małe i duże"
Pomnik Mikołaja Kopernika w Toruniu

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks