Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 16 grudnia 2017

Mejadra - żydowski przysmak w Jerozolimie

Mejadra, jej sekret tkwi w smażonej cebuli, delikatnie chrupiącej, słodkiej i oleistej.
To starożytne danie, popularne jest w całym świecie arabskim.
Ten przyprawiony na słodko ryż z soczewicą, posypany miękką, smażoną cebulą i podany z jogurtem, jest tak krzepiący; jak tylko może być jedzenie w Jerozolimie.
Najlepiej smakuje na ciepło ale i w temperaturze pokojowej smakuje wybornie.
Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi'ego "Jerozolima".
Mejadra - żydowski przysmak w Jerozolimie.


                    Składniki: 6 porcji

  • 250 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 4 średniej wielkości cebule - 700 g przed obraniem
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 250 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • 1 i 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 200 g ryżu basmati
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 350 ml wody
  • sól morska
  • czarny pieprz


Do garnka wsypałam soczewicę, dolałam dużo wody i gotowałam ok. 15 minut aż soczewica stała się al'dente, odcedziłam.
Obrałam cebulę i pokroiłam ją w cieniutkie plastry, przełożyłam do dużej miski, posypałam mąką i 1 łyżeczką soli, dokładnie wymieszałam aby cebula była pokryta mąką i solą.
Na głębokim oleju smażyłam cebulę partiami do uzyskania przez talarki złotego koloru.
Trwa to zazwyczaj ok. 5 - 8 minut, od czasu do czasu zamieszałam cebulę łyżką cedzakową.
Ogień przy smażeniu powinien być średni aby cebula nie smażyła się za szybko ani za wolno, bo wchłonie dużo tłuszczu.
Usmażone talarki cebuli wyjęłam z oleju i ułożyłam na ręcznikach papierowych aby osączyć z nadmiaru tłuszczu, posoliłam.
I tak usmażyłam całą cebulę.
Na rozgrzaną patelnię włożyłam ziarna kuminu i kolendry, smażyłam minutę a potem dodałam ryż, oliwę, kurkumę, ziele angielskie, cynamon, cukier, 1/2 łyżeczki soli i dużo czarnego pieprzu.
Dobrze wymieszałam aby oliwa dobrze pokryła ryż.
Teraz na patelnię wsypałam ugotowaną soczewicę i dodałam 350 ml wody.
Gotowałam na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Teraz zdjęłam garnek z ognia, zdjęłam pokrywkę, nakryłam garnek ściereczką i ponownie nałożyłam pokrywkę.
Odstawiłam na 10 minut.
Po tym czasie na patelnię dodałam połowę usmażonej cebuli, wymieszałam.
Danie przełożyłam do miski i na wierzch ułożyłam kopczyk cebuli.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
                                        "Podróże małe i duże"
Nogat
Na zdjęciu rzeka Nogat, przepływająca przez Malbork.
Dzień był pochmurny i dżdżysty ale widoki i tak przepiękne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks