Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 2 stycznia 2018

Ciasto czekoladowe z cukinią, jagodami i czekoladą

Tak na Nowy Rok podaję przepis na pyszne ciasto z cukinii z jagodami i czekoladą.
Użyłam tutaj mrożonych jagód które wcześniej rozmroziłam w lodówce.
Bardzo wilgotne i mega pyszne ciasto, idealne do kawy czy herbaty.
Jest pyszne o każdej porze dnia i nocy.
Smakuje cukrzykom, kobietom w stanie błogosławionym i na diecie wątrobowej, jest idealne dla wszystkich, polecam.
Ciasto czekoladowe z cukinią, jagodami i czekoladą.


               Składniki: forma keksowa 30 x 11 cm

  • 500 ml startej na tarce cukinii ze skórką
  • 2 jaja
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 ml ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 400 ml mąki pszennej T 650
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 100 ml posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli
  • 200 ml jagód - miałam mrożone
               Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu lub cukru trzcinowego


Wszystkie składniki na ciasto podane są w ml a nie w gramach.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Cukinię umyłam, osuszyłam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Cukinię włożyłam do durszlaka i pozostawiłam na 30 minut aby sok ociekł, lekko dociskałam od czasu do czasu.
W misce wymieszałam mąkę, kakao, sól i kardamon.
Jaja lekko ubiłam z ksylitolem, wanilią i olejem, dodałam cukinię, wymieszałam.
Do składników mokrych wsypałam suche na dwa razy, wymieszałam łopatką.
Na sam koniec dodałam posiekaną czekoladę i jagody, delikatnie wymieszałam.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę czekoladową.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut lub do suchego patyczka.
Sok z cytryny utarłam w moździerzu razem z pyłem ksylitolu na lśniący lukier.
Polałam wierzch ostudzonego ciasta.
Smacznego.
Źródło.
                                          "Podróże małe i duże"
Sikorka bogatka

8 komentarzy:

  1. ale jagódki pięknie się ułożyły :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, to prawda, myślałam że rozmrożone mogą opaść a tu pięknie się rozeszły.

      Usuń
  2. Domyślam się, że ciasto jest pyszne, wilgotne.
    Robię muffinki z cukinią i są przepyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest bardzo wilgotne i przepyszne, polecam gorąco Łucjo.

      Usuń
  3. Muszę mojej córce pokazać ten przepis ona uwielbia takie ciasta i chętnie robi:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech piecze, będzie Wam smakowało Reniu, potem zdjęcie zrób i przyślij do mnie, będzie mi bardzo miło.

      Usuń
  4. Tyle mam przepisów do zrobienia, że szok! Chleb cukiniowy też się w tej liście znalazł ale jak na razie pochłonęły mnie znowu chleby 😊 Całuje w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło Gocha, Tobie również najlepszego w Nowym Roku.<oja lista tez jest nieskończona ale powolutku zdejmuję z niej po jednym przepisie ha ha.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks