wtorek, 9 stycznia 2018

Sernik kokosowo - gruszkowy

Jak zrobiłam ten sernik a właściwie nie sernik tylko ciasto na zimno ale tak smakiem przypomina sernik że tak się zwie i już.
Sernik jest przepyszny, kremowy, i znika jeszcze szybciej.
Następny będzie z jagodami, tak sobie zaplanowałam.
Zachęcam zatem do zrobienia szybkiego i pysznego deseru.
Robimy na wieczór a rano znika do śniadania, ha ha.
Inspiracją był przepis z bloga Olga Smile.
Gruszkowo - kokosowy sernik.

Składniki: forma 24 cm
  • 1200 ml mleka kokosowego tłustego - 19% tłuszczu - lub 1200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki musu z gruszek - zużyłam na to 2 duże dojrzałe gruszki
  • 2 galaretki gruszkowe
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1 gruszka na wierzch ciasta

Przygotowanie:
  • W 500 ml wrzącej wody rozpuściłam 3 galaretki cytrynowe i 1 gruszkową, wystudziłam do temperatury pokojowej.
  • Dojrzałe gruszki zmiksowałam na mus, tak aby powstały 2 szklanki.
  • Do misy miksera wlałam mleko kokosowe, 1 szklankę musu i przestudzone galaretki.
  • Miksowałam aż masa stała się jednolita.
  • Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą i wlałam do niej masę.
  • Wstawiłam formę do lodówki do momentu aż masa stężała.
  • Gruszkę pokroiłam w plasterki i ułożyłam na tężejącym cieście.
  • Ostatnią galaretkę - gruszkową, rozpuściłam w 250 ml wrzącej wody, wystudziłam i zmiksowałam ze szklanką musu z gruszek.
  • Wylałam galaretkę na wystudzony sernik i ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Chełmno
Brama wjazdowa na Rynek w Chełmnie.

2 komentarze

  1. Na pewno jest przepyszny:))lubię takie serniczki z owocami:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger