Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 4 stycznia 2018

Wegański sernik z awokado na ciemnym spodzie

Piękny i pyszny sernik, nie - sernik.
Wiem, powiecie że sernik to tylko z sera i to jest prawda, dlatego przyjmijmy że taka jest jego nazwa i już.
Smakuje jak najlepszy sernik na zimno więc warto go popełnić i zajadać ze smakiem bez wyrzutów sumienia o wagę.
Polecam gorąco.
Wegański sernik z awokado na ciemnym spodzie.


              Składniki: tortownica 18 cm
                        Spód:
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 6 - 6 świeżych daktyli - ja użyłam suszonych
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego

                                Masa:

  • 400 g obranego, bez pestek awokado
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z limonki
  • otarta skórka z całej limonki
  • 8 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 5 - 8 łyżek syropu z agawy

                        Na wierzch:

  • 2 - 3 owoce kiwi
  • kilka kostek czekolady gorzkiej

Najpierw do miski włożyłam suszone daktyle i zalałam je wrzącą wodą na 15 minut.
Potem odcedziłam i odcisnęłam w nadmiaru wody. 
Do malaksera włożyłam orzechy, wiórki kokosowe i migdały, zmieliłam na małe kawałeczki.
Dodałam olej kokosowy, kakao i daktyle i miksowałam na jednolitą masę.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, spód i boki a na dno wyłożyłam masę, równo ją rozprowadzając, docisnęłam do dna.
Tortownicę wstawiłam do lodówki.
Do kielicha blendera włożyłam kawałki awokado, syrop z agawy, sok z cytryny i limonki, skórkę z limonki i zblendowałam na gładką masę.
Jeśli trzeba dosłodzić to jest to doskonały moment, dla mnie wystarczyło syropu z agawy.
Teraz po łyżce dodawałam olej kokosowy.
Nie należy zmniejszać ilości oleju gdyż to on tężeje w masie, jeśli to zrobicie ciasto będzie płynne.
Teraz wylałam masę na schłodzony spód, wyrównałam wierzch, na całej powierzchni przykryłam go folią spożywczą tak aby szczelnie przylegała do sernika.
Zapobiegnie to utlenieniu się awokado i ciast będzie miało nadal zielony kolor.
Sernik wstawiłam na minimum 5 godzin do lodówki.
Po całkowitym stężeniu, zdjęłam folię a wierzch ciasta udekorowałam plastrami kiwi i startą na tarce czekoladą.
Ciasto przechowuję w lodówce.
Smacznego.
Źródło.
                                           "Podróże małe i duże"
Sikorka bogatka

2 komentarze:

  1. Ciekawe! No i pewnie fajnie sprawdzi się wśród osób, które od nowego roku chcą żyć licząc kalorie i słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może tak może nie, zależy co na kogo działa. Ciasto jest pyszne to fakt.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks