Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 22 lutego 2018

Kociołek Sinigang z ośmiornicy, krewetek i ryby

Danie jednogarnkowe wprost z Filipin.
Sinigang to filipińska zupa lub gulasz charakteryzująca się kwaśnym i pikantnym smakiem.
Można do niej włożyć co tylko dusza zapragnie ale smak kwaśny od tamaryndu powinien zagościć, u mnie zakwaszenie od limonki.
Zapraszam zatem na pyszne danie.
Kociołek Sinigang z ośmiornicy, krewetek i ryby.


                    Składniki:

  • 1 mrożona ośmiornica ok. 1 kg
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka sosu piri piri
  • 300 g filetów z mintaja
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 marchew
  • 1 średni bakłażan
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 300 g mrożonych krewetek tygrysich
  • 1/2 kapusty pekińskiej ale tylko twarde części tzw. "głąby"
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 limonka
  • pieprz
  • sól morska


Umyłam ośmiornicę i usunęłam dziób, łatwo się go wyciska więc nie będzie problemu.
Mintaja pokroiłam w dużą kostkę.
Krewetki po rozmrożeniu oczyściłam z pancerzyków i usunęłam jelita, umyłam.
Czosnek posiekałam, cebulę również posiekałam.
Imbir obrałam i pokroiłam w plasterki.
Marchew obrałam i pokroiłam w grubą kostkę tak samo jak i paprykę i pomidory.
Bakłażana umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Z kapusty wycięłam tylko twarde części i pokroiłam w kostkę.
Z miękkich części można zrobić surówkę.
Do dużego garnka wlałam 2 litry wody, włożyłam do niej ośmiornicę w całości, dodałam sos piri piri, kardamon i liście laurowe i gotowałam 10 minut.
Potem dodałam do ośmiornicy jeszcze imbir, marchew i bakłażana, gotowałam 10 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam cebulę i czosnek, paprykę i pomidory.
Smażyłam 5 minut i włożyłam do garnka z ośmiornicą, gotowałam 15 minut.
Następnie dodałam krewetki, kapustę pekińską i gotowałam kolejne 10 minut.
Na koniec dodałam kawałki ryby i nie mieszając gotowałam na maleńkim ogniu jeszcze 5 minut.
Wyjęłam ośmiornicę z garnka, odkroiłam macki i pokroiłam na mniejsze kawałki i ponownie włożyłam do zupy.
Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sosem rybnym a na końcu sokiem z limonki.

Smacznego.
Przepis kuchni filipińskiej.
                                        "Podróże małe i duże"
Park Źródliska w Łodzi

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks