piątek, 23 lutego 2018

Pączki serowe na drożdżach

Tłusty czwartek za nami, za nami tez "ostatki" co nie oznacza że dobrego pączusia nie warto zjeść na deser.
Polecam te małe cuda bo są mega pyszne, szybko też znikają ale to ich zaleta a nie wada.
Są wilgotne i puszyste, polecam.
Pączki serowe na drożdżach.


               Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej T 1850
  • 350 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 duże jaja
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia


Podgrzałam mleko, ma być letnie i wymieszałam z drożdżami, łyżką ksylitolu i łyżką mąki, nakryłam miseczkę ściereczką i odstawiłam na 10 minut.
Rozpuściłam i wystudziłam masło.
Ser przecisnęłam przez praskę do ziemniaków, nie trzeba mielić.
Jaja i żółtko wbiłam do miski, roztrzepałam z resztą ksylitolu, serem i rozpuszczonym masłem.
Następnie wsypałam mąkę i cały zaczyn i wyrobiłam rękoma ciasto.
Miskę nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
Rozgrzałam olej bo smażymy pączusie w głębokim tłuszczu.
Z ciasta urywałam małe kawałki i robiłam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pączki wkładałam do gorącego tłuszczu i smażyłam aż stały się rumiane.
Można sprawdzić patyczkiem czy już się usmażyły.
I tak do końca ciasta.
Wystudzone pączki posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
                                        "Podróże małe i duże"
Nad jeziorem Białym w Augustowie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger