Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 25 marca 2018

Kiszona pasta czosnkowa

Kiszona pasta czosnkowa to idealny dodatek do białego barszczu, żurku czy sosu, idealna do mięs wszelakich, do zup, i czego dusza zapragnie.
Jest zdrowa, jest pyszna choć wiem że nie wszyscy kochają czosnek.
Jest aromatyczna i ma mnóstwo tego czego nam na przedwiośniu potrzeba, mnóstwo dobrych bakterii, ważnych aby organizm funkcjonował poprawnie i zdrowo.
Zachęcam do kiszenia czosnku.
Przepis pochodzi z książki "Fermentacja warzyw" K. K. Shockey i Ch. Schockey.
Kiszona pasta czosnkowa.


                Składniki:

  • 6 - 8 główek czosnku - ok. 80 - 100 ząbków
  • 2 łyżeczki nierafinowanej soli morskiej
  • 1 - 2 łyżki solanki z fermentacji np. ogórków kiszonych


Najpierw obrałam czosnek, zajmuje to chwilę ale naprawdę warto.
Ząbki czosnku włożyłam do blendera i zmiksowałam na pastę, lepką i dość gęstą.
Teraz dodałam sól i zmiksowałam ponownie.
Na koniec dodałam solankę z kiszonych ogórków, wymieszałam, jeśli nie macie to nie przejmujcie się proces wystartuje ale trochę będzie opóźniony.
Pastę przełożyłam do litrowego, wymytego i wyparzonego słoja, ugniotłam.
Do torebki strunowej, szczelnej wlałam wodę do 3/4 wysokości, zamknęłam ją i wcisnęłam do słoja tak, że nawet gdyby się otworzyła to zamknięcie ma być u góry, docisnęłam do czosnku.

Słoik umieściłam w szafce w kuchni aby miał nikły dostęp światła.
Słój stał tak około 14 - 21 dni.
Po 7 dniach już można spróbować czy czosnek zaczyna kisnąć.
Przełożyłam pastę do słoika i przechowuję w lodówce.
Smacznego.
Przepis z książki "Fermentacja warzyw" K. K. Shockey i Ch. Schockey.
                               "Podróże małe i duże"
Mazurki przy śniadaniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks