Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 11 marca 2018

Nalewka pomarańczowa z miodem

Fajnie rozgrzewa, pachnie obłędnie, jest idealna do ciasta.
Szybko jest gotowa, więc zróbcie sobie ją na święta, będzie znakomita przy wielkanocnym cieście.
Polecam na zdrowie!
Nalewka pomarańczowa z miodem.


               Składniki:

  • skórka z 5 pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1200 ml wódki
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 60 ml miodu


Nożykiem do obierania warzyw skroiłam z wcześniej wyszorowanych i sparzonych pomarańczy skórkę, bez białego albedo, sama skórka.
Z jednej pomarańczy wycisnęłam sok.
Skórki, sok włożyłam do słoja, dodałam miód i cukier, zalałam wszystko wódką.
Słoik odstawiłam na 14 dni potrząsając nim od czasu do czasu.
Po tym czasie przefiltrowałam nalewkę i przelałam do butelek.
Jest idealna, ale jak wiadomo im starsza tym lepsza.

Na zdrowie!
Przepis od koleżanki.
                                          "Podróże małe i duże"
Jezioro Białe - Augustów

4 komentarze:

  1. Uwielbiam nalewki ;) o tyle dobrze, że można je zrobić z różnych owoców, czy też innych produktów ;)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta pomarańczowa ma jedyny i niepowtarzalny smak i aromat, polecam.

      Usuń
  2. Na pewno jest pyszna:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks