poniedziałek, 5 marca 2018

Sałatka z marynowana cebulą

Sałatka z marynowaną cebulą.
Najpierw marynuje się cebulę w occie a potem dopiero robi się sałatkę.
Myślałam że tak długo marynowana cebula w occie będzie ostra, i bardzo kwaśna a ona jest przepyszna i ma zbilansowane smaki.
Polecam serdecznie do spróbowania.
Sałatka z marynowana cebulą.

                   Składniki:

  • 4 duże cebule czerwone lub różowe
  • 1 biała cebula
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 200 g szynki
  • majonez - 2 - 3 łyżki
  • sól morska do smaku
  • pieprz 

                    Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka przegotowanej letniej wody

Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
Do pojemnika wlałam wodę, ocet i wsypałam cukier, wymieszałam.
Teraz do marynaty włożyłam cebulę i wymieszałam.
Przykryłam pojemnik i na blacie kuchennym zostawiłam go na 24 godziny, kilka razy mieszałam.
Potem odcedziłam cebulę od zalewy, zostawiłam na sicie aby się osuszyła.
Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, tak samo pokroiłam szynkę i ogórki, włożyłam do miski.
Do miski dodałam też osączoną cebulę, wymieszałam.
Dodałam teraz majonez aby związał składniki, odrobinę soli do smaku i czarny świeżo mielony pieprz, wymieszałam.
Wstawiłam na godzinę do lodówki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                          "Podróże małe i duże"
Palmiarnia Łódź

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger