Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 27 marca 2018

Sernik z wiśniami na czekoladowym brownie

Święta tuż, tuż więc proponuję takie oto ciasto.
Jest w nim wszystko co uwielbiam czyli sernik - numer jeden, brownie czekoladowe - numer dwa i ukochane wiśnie - tutaj mrożone.
Sernik jest wilgotny a brownie bardzo czekoladowe i ciężkie, pyszne.
Połączenie tych dwóch ciast - składników to mistrzostwo na talerzu.
Ciasto jest idealne i sprawdzi się doskonale na świąteczne spotkania przy stole, polecam.
Sernik z wiśniami na czekoladowym brownie.


           Składniki: tortownica 24 cm
                   Brownie z wiśniami:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g wiśni - miałam mrożone

                    Sernik:

  • 500 g sera twarogowego półtłustego mielonego dwukrotnie
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego - proszek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszałam z kakao i proszkiem do pieczenia.
Jaja zmiksowałam z cukrem na puszystą masę, dodawałam na przemian olej i suche składniki cały czas miksując.
Wylałam ciasto na dno tortownicy.
Wiśnie wcześniej rozmroziłam i ociekały z soku na durszlaku.
Teraz obtoczyłam je w łyżce mąki i ułożyłam na cieście czekoladowym.
Piekłam brownie w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
Wyjęłam z piekarnika.
Ser zmiksowałam z jajami, ksylitolem, budyniem i wanilią i wylałam na podpieczony spód.
Ponownie wstawiłam ciasto do piekarnika, tym razem na 40 - 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiłam ciasto do wystygnięcia w piekarniku a potem wstawiłam na noc do lodówki.
Smacznego.
Źródło.
                                        "Podróże małe i duże"
Półwysep "Grzybek" jezioro Białe - Augustów
Pożar zniszczył molo ale urok tego miejsca pozostał.

4 komentarze:

  1. Poezja smaków, wszystko co najlepsze w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam z wisienkami serniczka:))musi być pyszny:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks