Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Chleb pszenny na zakwasie pszennym na mące jasnej z czosnkiem kiszonym

Taka długa nazwa chleba a on? ma chrupiącą skórkę, sprężysty miąższ, jest przepyszny.
W środku kiszony czosnek, kwaskowy z mnóstwem kwasu mlekowego w sobie, potrzebują go nasze jelita, no w postaci kiszonek.
Polecam upieczcie sobie taki pyszny chlebek.
Użyłam tutaj zakwasu pszennego na mące jasnej pszennej T 650.
Chleb pszenny na zakwasie pszennym na mące jasnej z czosnkiem kiszonym.



                    Składniki:

  • 110 g zakwasu pszennego czynnego na mące pszennej T 650
  • 200 g wody
  • 10 g soli
  • 1/2 szklanki kiszonego czosnku
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 100 g mąki pszennej graham T 1850



Do pojemnika z pokrywką wlałam zakwas, dodałam wodę i sól i wymieszałam.
Teraz dodałam obie mąki i wymieszałam, na koniec dodałam czosnek i zagniatałam aż ciasto wchłonęło czosnek.
Pojemnik przykryłam pokrywką i pozostawiłam do wstępnego wyrastania na 2 godziny.
W tym czasie składałam ciasto czyli rozciągałam i składałam jak kopertę na cztery strony świata, 4 razy co 15 minut i 2 razy co 30 minut.
Po 2 godzinach wstawiłam pojemnik do lodówki na ok. 16 godzin, sami możecie sobie to regulować w zależności od wolnego czasu.
Po tym czasie wyjęłam z lodówki i ciasto ogrzewało się 30 minut. Uformowałam bochenek, włożyłam do koszyka wysypanego mąką ryżową i tak chleb rósł 2 godziny.
Piekarnik nagrzałam wraz z garnkiem żeliwnym do 250 C z opcją grzania góra/dół.
Jak chleb wyrósł przełożyłam go na papier do pieczenia, spryskałam wodą i włożyłam do gorącego garnka. 
Piekłam chleb 30 minut, po czym zdjęłam pokrywkę, zmniejszyłam temperaturę do 220 C i dopiekałam kolejne 15 minut.
Studziłam chleb na kratce.


Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                          "Podróże małe i duże"
Dolina Rospudy - Augustów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks