środa, 11 kwietnia 2018

Gulasz z jelenia z dynią i piaczarkami

Dziś na stole gulasz z jelenia z dynią i pieczarkami.
Dziś na stole pyszny obiad z kaszą gryczaną niepaloną.
Dziś na stole danie godne mistrzów, pyszne i sycące.
Polecam gorąco.
Gulasz z jelenia z dynią i pieczarkami.


              Składniki:
                         Marynata:

  • 500 g udźca z jelenia
  • 50 ml ginu
  • 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
  • 4 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka suchego rozmarynu

                          Gulasz:

  • olej do smażenia
  • 550 g obranej dyni 
  • 10 średnich pieczarek
  • 4 - 5 śliwek z octu
  • 1 duża cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kasza gryczana niepalona do podania

Do miski wlałam gin, wsypałam przyprawę do dziczyzny, dodałam rozgniecione ziarenka jałowca i igiełki rozmarynu, wymieszałam.
Mięso umyłam, pokroiłam na kawałki, włożyłam do marynaty.
Pozostawiłam na 6 - 8 godzin w lodówce.
Potem wyjęłam z marynaty, podsmażyłam na oleju.
Dodałam pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone  na ćwiartki pieczarki, podsmażyłam i wlałam bulion. 
Dusiłam 50 minut, po czym dodałam pokrojoną w kostkę dynię i gotowałam jeszcze 10 minut.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam z kaszą gryczaną niepaloną.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                         "Podróże małe i duże"
Nazwa tego kwiatu - Starzec

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger