Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 28 kwietnia 2018

Makowiec tylko z samego maku

Dziś trochę nietypowa propozycja ale jakże pyszna.
Makowiec znalazłam u Olgi Smile i zapragnęłam go sobie zjeść.
Upiekłam i powiem że jest pyszny a mogą go zajadać wszyscy czyli alergicy, ciasto jest bez glutenu, bez jajek, bez masła, bez mleka krowiego, chyba że możecie jeść te składniki to dajcie zwykłe mleko, masło i budynie zwykłe.
Zapytacie zatem co w nim jest? dużo maku, rodzynki i żurawina a dalej dużo maku.
Polecam bo jest naprawdę pyszny.
Upieczcie go sobie na długi weekend, będzie super.
Makowiec tylko z samego maku.

               Składniki: tortownica 18 - 20 cm

  • 500 g mielonego maku
  • 500 ml mleka sojowego lub ryżowego lub krowiego
  • 200 g oleju kokosowego lub masła
  • 60 g miodu lub melasy
  • 60 g cukru trzcinowego ciemnego muscovado
  • 100 g żurawiny
  • 100 g rodzynków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka kandyzowana pomarańczowa - ja dałam startą z 2 pomarańczy
  • 2 budynie bezglutenowe albo zwykłe śmietankowe
  • aromat migdałowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka sojowego lub ryżowego lub krowiego

Do garnka wlałam mleko, dodałam olej kokosowy, melasę i cukier muscovado, zagotowałam.
Dodałam mielony mak i gotowałam 5 minut ciągle mieszając.
Zestawiłam garnek z ognia, dodałam rodzynki i żurawinę, a także aromat migdałowy, wymieszałam, przykryłam garnek i pozostawiłam na 10 minut.
Jeśli masa jest bardzo gęsta dolejcie trochę mleka. 
Teraz do masy dodałam proszek budyniowy i wymieszałam.
Przełożyłam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam makowiec w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 55 - 60 minut.
Makowiec po wystudzeniu wstawiłam na noc do lodówki.
Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej, dodałam mleko i wymieszałam.
Przestudzoną polewą posmarowałam wierzch i brzegi makowca.
Smacznego.
Źródło.
                                          "Podróże małe i duże"
Sikorka modraszka zwyczajna

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks