wtorek, 15 maja 2018

Omlet z mieloną wieprzowiną - Khai Jiao Sab

To danie kuchni Tajlandii znalazłam w książce Roberta Makłowicza "Fuzja Samków".
Jak pisze Makłowicz, z podanych składników smaży się 2 omlety jeśli będą smażone na dnie woka.
Jeśli natomiast usmażymy na patelni, wystarczy usmażyć 1 omlet.
Omlet z mieloną wieprzowiną - Khai Jiao Sab.



                      Składniki:

  • 3 jaja
  • 3 - 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1/2 szklanki mielonej wieprzowiny
  • 1 pęczek zielonej dymki
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • świeży zmielony pieprz
  • 1 papryczka chili
  • ryż do podania
  • kiełki do podania



Do miski wbiłam jaja, roztrzepałam je z solą i pieprzem, dodałam mielone mięso, posiekaną dymkę ze szczypiorem, wymieszałam.
Dodałam teraz sos rybny i posiekaną dymkę, dokładnie roztrzepałam.
Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i wlałam na nią masę jajeczno - mięsną.

Usmażyłam omlet na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podałam na talerzu z ryżem, posypany kiełkami i szczypiorem.

Smacznego.
Przepis z książki Roberta Makłowicza "Fuzja Smaków"
                                         "Podróże małe i duże"
Pszczółka pracuś - kwiecień 2018
W tym roku, w kwietniu jak pamiętacie wiosna pięknie nas powitała a na zdjęciu pierwsze pszczółki zbierające nektar z mirabelek.

2 komentarze

  1. Ooo wygląda apetycznie! zupełnie coś nowego, jak dla mnie, z chęcią wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger