Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 5 maja 2018

Ryżowy sernik kokosowy z jagodami - ciasto z ryżu

No to prawdziwa bomba dziś na talerzu.
Ciasto z ryżu, smakuje obłędnie, niczym najlepszy sernik kokosowy z jagodami.
Pracy niewiele, smak obłędny, polecam zróbcie sobie takie cudne ciasto.
Sernik znalazłam u Olgi Smile.
Ryżowy sernik kokosowy z jagodami - ciasto z ryżu.


                   Składniki: tortownica 18 cm

  • 1 czubata szklanka ryżu długoziarnistego basmati
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 400 ml mleczka kokosowego tłustego
  • 210 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru 
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
  • szczypta soli
  • 200 g jagód - miałam mrożone


Tortownicę wysmarowałam olejem kokosowym.
Ryż wsypałam do garnka, dodałam szczyptę soli i gotowałam 20 minut do miękkości, ryż wchłonie całą wodę.
Ryż przełożyłam do blendera, dodałam mleczko kokosowe, ksylitol, wiórki i miksowałam kilka minut na gładką masę.
Jagody wcześniej rozmroziłam.
Masę ryżową przełożyłam do miski i wsypałam do niej 150 g jagód, wymieszałam delikatnie szpatułką.
Masę przełożyłam do tortownicy, wygładziłam wierzch, posypałam wiórkami kokosowymi i udekorowałam resztą jagód, wstawiłam do lodówki na całą noc.

Smacznego.
Źródło.
                                       "Podróże małe i duże"
Augustów

1 komentarz:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks