tag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post3476097244667877728..comments2024-03-27T18:04:08.165+01:00Comments on Moje Małe Czarowanie - Dorota Owczarek-Osowski: Trzecie urodziny bloga - konkurs dla czytelnikówDorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttp://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-85142856686160755252023-12-05T13:18:57.637+01:002023-12-05T13:18:57.637+01:00ha ha ha, no faktha ha ha, no faktDorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-25886752316942348102023-10-13T16:30:49.840+02:002023-10-13T16:30:49.840+02:00Nie ma to jak się spóźnić na konkurs... o kilka la...Nie ma to jak się spóźnić na konkurs... o kilka lat:D Ale za to można podejrzeć i wypróbować kilka fajnych przepisów kulinarnych. Zatem nie ma tego złego;)Aktualne konkursyhttps://fajnekonkursy.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-41219492308232170442014-06-11T21:56:50.139+02:002014-06-11T21:56:50.139+02:00Serwus! Moja propozycja, to: Wiosenna babka bazyli...Serwus! Moja propozycja, to: Wiosenna babka bazyliowa - jogurtowo lekka :). Przepyszna!<br /><br />Składniki:<br />2 i 1/4 szklanki mąki pszennej<br />1 i 1/2 doniczki bazylii<br />3/4 szklanki cukru (w tym 2 torebki cukru wanilinowego po 16g)<br />120 g masła<br />2 jogurty naturalne po 165g<br />szczypta soli<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />1 łyżeczka sody<br />2 jajka<br />skórka stara z połowy cytryny<br /><br />WAŻNE jest to, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, no chyba, że ktoś lubi zakalce :).<br /><br />Wykonanie:<br /><br />Listki bazylii umyć, posiekać na mniejsze kawałeczki i zmiksować z częścią jogurtu, po czym wymieszać z resztą jogurtu i dodać skórkę cytrynową.<br />Mąkę przesiać z solą, sodą, proszkiem do pieczenia. Odstawić.<br />Masło zmiksować z cukrem na białą masę. Dodawać po kolei jajka, dalej miksując. Zmniejszyć obroty i dodawać mąkę na zmianę z jogurtem. Miksować na wolnych obrotach jedynie do wymieszania składników.<br />Masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 45-60 minut w 150 stopniach.<br /><br />Fotki na mailu :).<br />Pozdrawiam<br />Polaca Mala<br />(polaca.mala.blog@gmail.com)Polaca Malahttps://www.blogger.com/profile/14634588506778676993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-46192225966879395952014-06-11T17:28:39.774+02:002014-06-11T17:28:39.774+02:00Lekka tarta z malinami
kruchy spód:
100 g masła
2...Lekka tarta z malinami<br /><br />kruchy spód:<br />100 g masła<br />2 szklanki mąki<br />0,5 szklanki cukru pudru<br />1 jajko<br />łyżka jogurtu naturalnego<br />Do przesianej mąki i cukru pudru dodać pokrojone w kostkę zimne masło i resztę składników, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód do tarty i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopnu około 15- 20 minut.<br /><br />krem budyniowy:<br />1,5 szklanki mleka<br />6 łyżeczek mąki ziemniaczanej<br />3 łyżeczki cukru<br />kilka kropel aromatu waniliowego<br /><br />Zagotowujemy mleko i słodzimy, ale zostawiamy 1/4 szklanki, w której rozrabiamy mąkę, gdy mleko się gotuje zestawiamy z gazu i wlewamy mieszankę z mączką energicznie mieszając, a następnie dodajemy aromat. Po wystudzeniu budyń wylewamy na tartę. <br />Całość przyozdabiamy malinami. <br />Smacznego!( zdjęcie wysłałam na maila)<br />Pozdrawiam <br />Maja KostrzewaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-72172212024862438342014-06-11T14:29:07.462+02:002014-06-11T14:29:07.462+02:00 Mus czekoladowy: 3 czekolady deserowe, 2 śmietan-... Mus czekoladowy: 3 czekolady deserowe, 2 śmietan-fixy, bita śmietana w proszku,szklanka mleka. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej,śmietaę ubić z mlekiem i fixami,następnie dodać czekoladę rozpuszczoną i wymieszać.Przełożyć do miseczek i schłodzić 1 h w lodówce.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07786786412658785697noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-80397745846396959262014-06-11T14:28:32.084+02:002014-06-11T14:28:32.084+02:00 Mus czekoladowy: 3 czekolady deserowe, 2 śmietan-... Mus czekoladowy: 3 czekolady deserowe, 2 śmietan-fixy, bita śmietana w proszku,szklanka mleka. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej,śmietaę ubić z mlekiem i fixami,następnie dodać czekoladę rozpuszczoną i wymieszać.Przełożyć do miseczek i schłodzić 1 h w lodówce.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07786786412658785697noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-13559908518214648552014-06-10T23:12:32.428+02:002014-06-10T23:12:32.428+02:00Sałatka z tofu
100 g makaronu ryżowego
150 g wę...Sałatka z tofu <br />100 g makaronu ryżowego <br />150 g wędzonego tofu<br />2 łyżki sosu sojowego <br />1/2 pęczka natki pietruszki <br />1 szklanka mrożonego groszku <br />1 świeża papryczka chilli<br />Dresing<br />1 cytryna <br />1 łyżeczka musztardy <br />1 łyżeczka miodu <br />Szczyptę soli<br />Kilka listków mięty<br />Kilka listków melisy cytrynowej <br /><br />Tofu pokroić w kostkę i zalać sosem sojowym - odstawić. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Groszek wyłożyć na sito i przelać wrzątkiem, odsączyć i przełożyć do wcześniej przygotowanego makaronu wraz z posiekaną natką. Tofu odsączyć i osuszyć, i dodać do reszty składników. <br />Dresing <br />Wycisnąć sok z cytryny , dodać łyżeczkę musztardy i miodu oraz oliwy . W międzyczasie melisę i miętę drobno pokroić i dodać do dresingu wymieszać i doprawić solą. Wymieszać z sałatką podawać schłodzone. <br />Smacznego <br />Zdjęcia niestety niemoge wysłać net w kompie zepsuty dobrze że udało się przez telefon 😊<br />magiawkuchnihttps://www.blogger.com/profile/18230170953892538883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-62554170179113126062014-06-10T17:01:12.339+02:002014-06-10T17:01:12.339+02:00Tak do 11. 06 do północy.Tak do 11. 06 do północy.Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-54843180929474627192014-06-10T13:07:10.559+02:002014-06-10T13:07:10.559+02:00Czy konkurs trwa do 11 włącznie ,
Czy konkurs trwa do 11 włącznie , <br />magiawkuchnihttps://www.blogger.com/profile/18230170953892538883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-57104467736521428422014-06-10T00:00:13.377+02:002014-06-10T00:00:13.377+02:00Po pierwsze chciałam złożyć najszczersze gratulacj...Po pierwsze chciałam złożyć najszczersze gratulacje! Bardzo ładny staż hehe :)<br />Co ja bym przygotowała na takie miłe wydarzenie? Shake z bananami, lodami i masłem orzechowym! Wiadomo, jest teraz gorąco, nawet bardzo gorąco i wszytko płynie, a taki zimny deser to wybawienie :)<br />Orzechowo-Bananowy Shake<br />4 porcje:<br />4 mrożone banany<br />4 gałki lodów śmietankowych/waniliowych<br />4 czubate łyżki masła orzechowego<br />4 szklanki mleka sojowego (najlepiej smakowego - waniliowe)<br />gorzka czekolada<br /><br />Wszystko razem miksujemy w blenderze na gładką masę. Shake przelewamy do szklanek i na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Podajemy puki zimne!<br /><br />Całość jest zdrowa i lekka bo jak wiadomo lody to najmniej kaloryczny deser, banany są zdrowe, masło orzechowe jak i czekolada posiadają zdrowe tłuszcze, natomiast mleko sojowe dobrze wpływa na gospodarkę hormonalną u kobiet :)<br /><br />Pozdrawiam,<br />Natalia<br /><br />nataliekudli@gmail.com<br />Nataliehttps://www.blogger.com/profile/05571175972449090054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-26133428884710459402014-06-09T17:33:04.472+02:002014-06-09T17:33:04.472+02:00Karolino a po co Ci konto na FB? przecież komentar...Karolino a po co Ci konto na FB? przecież komentarz wpisujesz tutaj pod postem.Zapraszam zatem.Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-70070808022310005662014-06-09T06:15:56.568+02:002014-06-09T06:15:56.568+02:00Super książka, niestety nie wezmę udziału ponieważ...Super książka, niestety nie wezmę udziału ponieważ nie mam konta na facebooku :(Karolinahttp://www.e-konkursy.infonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-8871920977579810242014-06-08T19:20:31.447+02:002014-06-08T19:20:31.447+02:00Biała kiełbasa z warzywami
5 białych kiełbas...Biała kiełbasa z warzywami <br /><br /> 5 białych kiełbasek<br /> 1 pora<br /> 3/4 cebuli<br /> 3/4 pomidora<br /> pieprz czarny mielony<br /> kucharek<br /><br /><br />Porę poszatkować. Do większego rondelka wlać wodę i zagotować. Kiedy będzie się gotowała wrzucić do niej na ok. pół minuty poszatkowaną porę a następnie przełożyć na durszlak. Cebulę także poszatkować, pomidora pokroić w kostkę. Kiełbasę białą naciąć w kilku miejscach. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wrzucić do niego sparzoną porę (trochę zostawić), ułożyć kiełbaski, a następnie powrzucać porę, cebulę i pomidora. Przyprawić do smaku pieprzem i kucharkiem. Zapiekać w 180 st. przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe.<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-45751235105699246772014-06-08T19:19:40.657+02:002014-06-08T19:19:40.657+02:00Ryżowa niespodzianka
1 pojedynczy filet z kur...Ryżowa niespodzianka<br /><br /> 1 pojedynczy filet z kurczaka<br /> 1/2 pomidora<br /> 1/3 słoiczka marynowanej papryki<br /> 1 torebka ryżu białego<br /> 1/3 cebuli<br /> olej do smażenia<br /> natka pietruszki do posypania<br /><br /><br />Torebkę ryżu zagotować w lekko osolonej wodzie, aż ryż będzie miękki. Cebulę poszatkować drobno i podsmażyć na patelni. Filet pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Podsmażyć. Pomidora pokroić w kostkę. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić drobniej. Paprykę i pomidora wrzucić na patelnię i chwilę podsmażać. Ugotowany ryż wyciągnąć z torebki i wyłożyć na patelnię. Całość wszystko wymieszać. Przełożyć do misek i posypać posiekaną natką pietruszki.<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-18416804175478273302014-06-08T19:18:44.731+02:002014-06-08T19:18:44.731+02:00Pyszna sałatka z uszkami tortellini
kilka gru...Pyszna sałatka z uszkami tortellini<br /><br /> kilka grubszych plastrów szynki<br /> 1/2 pory<br /> 1 opakowanie uszek tortellini<br /> 1 puszka kukurydzy<br /> 1 pomidor<br /> pieprz<br /> majonez<br /><br />Uszka tortellini zagotować w lekko osolonej wodzie. Szynkę pokroić w kostkę. Porę skroić i sparzyć (poszatkować drobno i zalać ugotowaną wodą, chwilę potrzymać na durszlaku). Pomidor pokroi w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Całość wymieszać w misce, przyprawić do smaku pieprzem, zalać majonezem. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-32329804017914585512014-06-08T19:18:03.939+02:002014-06-08T19:18:03.939+02:00Japończyki z sałatką jarzynową
3 marchewki
...Japończyki z sałatką jarzynową <br /><br /> 3 marchewki<br /> 1 pietruszka<br /> 2 ziemniaki<br /> 3 jajka<br /> 3 ogórki kiszone<br /> majonez<br /> DODATKOWO<br /> kilka płatów śledziowych<br /> kilka jajek<br /><br /><br /><br />Jajka ugotować (te na sałatkę) i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z marchewką, pietruszką i ziemniakami (warzywa pozbawić skórek)- czyli ugotować i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone tak samo pokroić w kostkę. Wszystko wstawić do miski i pomieszać, przyprawić wg uznania i zalać majonezem. 2 łyżki sałatki formować na talerzu w kulkę, owinąć filetem. Na wierzch postawić ugotowane pozostałe jajka i przekrojone na pół. Dodatkowo przyozdobiłam cebulką, która była w słoiku ze śledziami.<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-20420480734126736492014-06-08T19:17:03.424+02:002014-06-08T19:17:03.424+02:00Jajka faszerowane koreczkami śledziowymi
1 ma...Jajka faszerowane koreczkami śledziowymi<br /><br /> 1 mały słoiczek koreczków śledziowych<br /> 1 pomidor<br /> pęczek szczypiorku<br /> 10 jajek<br /> kilka łyżek majonezu<br /> pieprz<br /> sól<br /><br /><br /><br />Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie. Gdy będą już ugotowane, zahartować w zimnej wodzie. Pozbawić skorupek i przeciąć na pół. Z jajek wyjąć żółtka. Włożyć je do miski i rozwalić tłuczkiem lub łyżką. Koreczki śledziowe i pomidora pokroić w drobne kawałki. Poszatkować natkę pietruszki. Wszystko włożyć do miski z żółtkami i wymieszać. Przyprawić i zalać majonezem. Wymieszać. Jajka faszerować powstałą masą. Przyozdobić przed podaniem.<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-48140315798371307742014-06-08T19:15:49.062+02:002014-06-08T19:15:49.062+02:00Kukurydziane kuleczki
1 pojedyncza pierś z k...Kukurydziane kuleczki <br /><br /> 1 pojedyncza pierś z kurczaka<br /> miska płatków kukurydzianych<br /> 4-5 łyżek mąki<br /> 1 jajko<br /> 3/4 szklanki mleka<br /> przyprawa do mięsa<br /> kucharek<br /> 2 szczypty soli<br /><br /><br /><br />Fileta z kurczaka pociąć na mniejsze kosteczki. Przyprawić wg uznania przyprawą do mięsa i kucharkiem. Mąkę wymieszać w miseczce z mlekiem i jajkiem. Dodać sól. Całość razem wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące należy dodać troszkę mąki. W osobnej miseczce płatki kukurydziane należy rozgnieść. Kostki fileta maczać w cieście, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych. Całość smażyć na głębokim tłuszczu (jak pączki). Smażyć ok. 3-4 minut. Podawać z keczupem.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-70862622990867772572014-06-08T19:15:16.772+02:002014-06-08T19:15:16.772+02:00Tęczowy przekładaniec
BISZKOPT RÓŻOWY:
3 ...Tęczowy przekładaniec<br /><br /> BISZKOPT RÓŻOWY:<br /> 3 jajka<br /> 3 łyżki cukru<br /> 3 łyżki mąki<br /> 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br /> opakowanie kisielu truskawkowego<br /> BISZKOPT ŻÓŁTY:<br /> 3 jajka<br /> 3 łyżki mąki<br /> 3 łyżki cukru<br /> 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br /> MASA JABŁKOWA<br /> 1,5 kg jabłek<br /> 4 łyżki cukru<br /> 2 opakowanie galaretki agrestowej<br /> MASA ŚMIETANKOWA<br /> 700 ml śmietany 30 %<br /> 2-3 łyżki cukru pudru<br /> 3 łyżeczki żelatyny<br /> CIASTO KOKOSOWE<br /> 5 białek<br /> szklanka cukru<br /> 20 dag wiórek kokosowych<br /> płaska łyżeczka proszku do pieczenia<br /> POLEWA<br /> 2 łyżki masła<br /> 3 łyżki kakao<br /> 3 łyżki cukru<br /> 3 łyżki wody<br /> DODATKOWO<br /> kieliszek spirytusu<br /> kilka rurek waflowych pustych<br /><br /><br /><br />BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wylać na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. BISZKOPT RÓŻOWY: Białka ubić, następnie dodać cukier i ubijać nadal. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Przesiać do masy i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do sztywnej piany dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika na 20 minut w 180 st. MASA JABŁKOWA: Jabłka ubić, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wstawić do garnka i dodać cukier i galaretki. Podsmażyć przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia. MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier i przygotowaną wcześniej żelatynę. POLEWA: Do garnuszka wstawić wszystkie składniki i podpalić palnik. Mieszać aż się zagotuje. Od razu wyłożyć na placek, bo niedługo zgęstnieje. SKŁADANIE: biszkopt różowy- masa jabłkowa- biszkopt żółty- połowa masy śmietankowej- rurki maczane w alkoholu rozcieńczonym z wodą (stosunek 1:1) - druga połowa masy śmietankowej- ciasto kokosowe- polewa<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-38144796091254401522014-06-08T19:14:42.613+02:002014-06-08T19:14:42.613+02:00Filet z ryżem i pieczarkami
1 pojedynczy fil...Filet z ryżem i pieczarkami <br /><br /> 1 pojedynczy filet z kurczaka<br /> 1 kostka rosołowa<br /> 1 torebka ryżu<br /> 1 pomidor<br /> 1 cebula<br /> 20 dag usmażonych pieczarek<br /> 4 łyżki śmietany 18%<br /> 2 łyżki wody<br /> 1 łyżka mąki<br /> garść natki pietruszki<br /> mąka do panierki<br /> bułka tarta do panierki<br /> olej do smażenia<br /><br /><br /><br />Do garnuszka dać torebkę ryżu i kostkę rosołową. Wlać wodę, tak aby zanurzyć torebkę ryżu w niej. Gotować do miękkości ryżu. Pierś z kurczaka pokroić w większe kawałki. Panierować w mace i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać poszatkowaną cebulę i nadal smażyć. Następnie dodać usmażone wcześniej pieczarki. Pomidora pokroić w kostkę, dodać do fileta i cebuli. Śmietanę, mąkę i wodę wymieszać, zalać tym składniki na patelni. Mieszać ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodać ryż z torebki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać, układać na talerzu. Podawać ciepłe. Smacznego.<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-22865152354644314082014-06-08T19:14:10.781+02:002014-06-08T19:14:10.781+02:00Pieczeń z makaronem
1 opakowanie makaronu św...Pieczeń z makaronem <br /><br /> 1 opakowanie makaronu świderki<br /> 50 dag mięsa mielonego<br /> ok. 8 pomidorków koktajlowych<br /> pęczek szczypiorku<br /> ok. 25 plasterków boczku wędzonego<br /> kilka plasterków polędwicy<br /> 1 cebula<br /> sól, pieprz,<br /> kucharek (do smaku)<br /> 1 mała bułka<br /> bułka tarta<br /> oliwa z oliwek do smażenia<br /><br /><br /><br />Makaron świderki ugotować w lekko osolonej wodzie al dante. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Szczypiorek poszatkować, pomidorki pokroić na 4 części. Cebulkę poszatkować. Sparzyć na oliwie. Mięso wstawić do miski. Dodać rozmoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Następnie dodać cebulkę, pomidorki, szczypiorek. Całość przyprawić. Wymieszać. Niedużą brytfannę wysmarować masłem, następnie układać plasterki boczku, tak, żeby kawałki wystawały poza brytfannę. Na sam spód wyłożyć plastry polędwicy. Nałożyć połowę masy mięsnej do brytfanny. Boki także obłożyć masą. Wyłożyć makaron. Przykryć pozostałością masy. Plastry odstające poza brytfannę, nałożyć na masę. Przykryć pozostałymi plasterkami. Przykryć wierzch folią aluminiową. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca, odczekać ok. godzinę i wyjąć z brytfanny.<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-54077044711387214602014-06-08T19:11:03.677+02:002014-06-08T19:11:03.677+02:00Pieczeń z makaronem
1 opakowanie makaronu św...Pieczeń z makaronem <br /><br /> 1 opakowanie makaronu świderki<br /> 50 dag mięsa mielonego<br /> ok. 8 pomidorków koktajlowych<br /> pęczek szczypiorku<br /> ok. 25 plasterków boczku wędzonego<br /> kilka plasterków polędwicy<br /> 1 cebula<br /> sól, pieprz,<br /> kucharek (do smaku)<br /> 1 mała bułka<br /> bułka tarta<br /> oliwa z oliwek do smażenia<br /><br /><br /><br />Makaron świderki ugotować w lekko osolonej wodzie al dante. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Szczypiorek poszatkować, pomidorki pokroić na 4 części. Cebulkę poszatkować. Sparzyć na oliwie. Mięso wstawić do miski. Dodać rozmoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Następnie dodać cebulkę, pomidorki, szczypiorek. Całość przyprawić. Wymieszać. Niedużą brytfannę wysmarować masłem, następnie układać plasterki boczku, tak, żeby kawałki wystawały poza brytfannę. Na sam spód wyłożyć plastry polędwicy. Nałożyć połowę masy mięsnej do brytfanny. Boki także obłożyć masą. Wyłożyć makaron. Przykryć pozostałością masy. Plastry odstające poza brytfannę, nałożyć na masę. Przykryć pozostałymi plasterkami. Przykryć wierzch folią aluminiową. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca, odczekać ok. godzinę i wyjąć z brytfanny.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-23193423121350029712014-06-08T19:10:15.070+02:002014-06-08T19:10:15.070+02:00Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz
CIASTO
...Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz <br /><br /> CIASTO<br /> 2,5 szklanki mąki<br /> 3/4 szklanki cukru<br /> 2 jajka<br /> 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /> opakowanie cukru wanilinowego<br /> ok. pół szklanki mąki ziemniaczanej<br /> KRUSZONKA<br /> szklanka maki<br /> 3/4 szklanki cukru<br /> 0,5 kostki margaryny<br /> DODATKI<br /> 6 lasek rabarbaru<br /> 20 dag truskawek<br /> 0,5 szklanki cukru<br /><br /><br /><br />CIASTO: obie mąki przesiać przez sito na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać, zrobić rowek. Dać cukier, cukier wanilinowy i margarynę. Wymieszać i wyrobić. Pod koniec dodać jajka. Wyrobić miękkie ciasto. Dać do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać 2 garściami bułki tartej. Rabarbar pokroić. Posypać po cieście i posypać cukrem. Powrzucać truskawki. KRUSZONKA: Do miski wsypać wszystkie składniki i wyrobić rękoma. Pokruszyć po placku. Piec ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąc i posypać cukrem pudrem.<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-12585293930021901442014-06-08T19:09:33.951+02:002014-06-08T19:09:33.951+02:00Sałatka z kurczakiem i ananasem
1 podwójny f...Sałatka z kurczakiem i ananasem <br /><br /> 1 podwójny filet z kurczaka<br /> 2 pory<br /> 1 puszka ananasów<br /> 6 łyżek majonezu<br /> 4 jajka<br /> sól<br /><br /><br /><br />Fileta z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć. Następnie, gdy już będzie upieczony wyjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Pozbawić skorupki i pokroić w kostkę. Porę poszatkować. Dodać do miski. Ananasy pokroić w kostkę, z odrobiną soku z puszki przełożyć do miski. Zalać majonezem. Przyprawić solą. Wymieszać dokładnie.<br />gosia47-47@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02916783754526913693noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-811054807530187812014-06-08T17:25:30.659+02:002014-06-08T17:25:30.659+02:00Dziękuję.Dziękuję.Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.com