tag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post6688198931880202914..comments2024-03-27T18:04:08.165+01:00Comments on Moje Małe Czarowanie - Dorota Owczarek-Osowski: Żółty ser domowej robotyDorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttp://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-38049896808513096862017-07-03T19:07:29.364+02:002017-07-03T19:07:29.364+02:00Faktycznie masz rację Kortis, dzięki za uwagi.Faktycznie masz rację Kortis, dzięki za uwagi.Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-27609914211081809592017-07-03T11:52:36.942+02:002017-07-03T11:52:36.942+02:00Czy ser jest kruchy i suchy zależy od tego jaki je...Czy ser jest kruchy i suchy zależy od tego jaki jest biały ser i ile się (wyciśnie )odcedzi serwatki jeśli odleję się za dużo ser jest twardy such i sie kruszy a jeśli mało ser jest lejący nawet jak ostygnie ,można nim smarować kanapki ale tez jest dobry ,zależy co kto lubi. (zawsze dodaje masło bo margaryna to trucizna ) Kortis 2https://www.blogger.com/profile/14446014770222916444noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-45704465909906812462015-10-21T14:05:49.999+02:002015-10-21T14:05:49.999+02:00Z kim mam przyjemność? Oczywiście że te podpuszczk...Z kim mam przyjemność? Oczywiście że te podpuszczkowe też robię i są tu na nie przepisy natomiast ten przepis jak czytasz w komentarzach tez jest dla wielu osób bardzo ważny.Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-55834412766041973392015-10-21T12:25:08.127+02:002015-10-21T12:25:08.127+02:00Kochani (Ser nie ser)
Zawsze bardzo mnie cieszy gd...Kochani (Ser nie ser)<br />Zawsze bardzo mnie cieszy gdy ktoś eksperymentuje w kuchni bo wtedy tak naprawdę uczymy się gotować.<br />Ja przez wiele miesięcy próbowałem z serami i tak jak wy robiłem na początku<br />Teraz robię je "Prawdziwe" podpuszczkowe i stwierdzam z przykrością<br />że te dawniejsze moje "sery" to były wyroby sero podobne<br />Proponuję każdemu spróbować to jest naprawdę łatwe a jaka frajda!!!!!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-59575377909048859332014-05-19T09:08:08.181+02:002014-05-19T09:08:08.181+02:00Po co dodawać żółtko?Po co dodawać żółtko?babciahttps://www.blogger.com/profile/15100375496885213019noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-75602977770103120692013-06-02T14:23:33.086+02:002013-06-02T14:23:33.086+02:00tylko de4bile używają margarynę!tylko de4bile używają margarynę!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-2039579107045073422013-04-02T20:09:51.435+02:002013-04-02T20:09:51.435+02:00Witam
Też robię taki ser, ale robię maksymalnie ch...Witam<br />Też robię taki ser, ale robię maksymalnie chudy: mleko 1,5% z kartonika,<br />ser chudy 0,5 %, zamiast masła daję olej np. z winogron (Biedronka), nie odparowywuję serwatki. Jest smaczny, jak ktoś nie jest na diecie, może zrobić na tłustym mleku i tłustym serze i z masłem. Dodaję jeszcze 1 łyżkę octu jabłkowego, ser ma wtedy fajne dziurki. Ser zawsze wychodzi, nawet używam go do zapiekania makaronu pełnoziarnistego, czy pizzy. Polecam przepis, nie ma jak to zrobić samemu.emiliahttp://www.emilys.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-21981877038265423342012-10-07T00:30:13.236+02:002012-10-07T00:30:13.236+02:00Witam, super że jest taki przepis, ponieważ niedaw...Witam, super że jest taki przepis, ponieważ niedawno dowiedziałam się że jestem uczulona na jeden emulgator konkretnie E 450 który niestety jest dodawany prawie do wszystkich serów, kiełbas, margaryn, serków topionych, a że ciężko jest mi się wyrzec w diecie nabiału to chociaż robiąc go sama wiem co jem na pewno będzie zdrowiej, smaczniej - dzięki <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17696042708774076602noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-71127527865745744912012-10-07T00:26:27.102+02:002012-10-07T00:26:27.102+02:00Super pomysł, bo właśnie niedawno się dowiedziałam...Super pomysł, bo właśnie niedawno się dowiedziałam, że jestem uczulona na jeden emulgator konkretnie E 450 który jest dodawany do prawie wszystkich serów, kiełbas, serków topionych itp. ciężko wyrzec się wszelkiego nabiału sztucznie utwardzanego tym paskustwem tak więc jeśli zrobię sobie ser według tego przepisu będzie zdrowiej, łatwiej, przyjemniej<br /> -dzięki Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17696042708774076602noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-42043221259821031292012-10-01T17:57:43.368+02:002012-10-01T17:57:43.368+02:00Świetny przepis!
Napewno wykorzystam go wiele razy...Świetny przepis!<br />Napewno wykorzystam go wiele razy.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-65043557992317005292012-06-22T18:38:49.274+02:002012-06-22T18:38:49.274+02:00Zapomniałam dodać, że mleko nie może być UHT. Może...Zapomniałam dodać, że mleko nie może być UHT. Może być pasteryzowane, jak te sklepowe krótkoterminowe z lodówki, w worku lub w butelkach.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-26910769837181793742012-06-22T18:34:59.256+02:002012-06-22T18:34:59.256+02:00No więc, zamiast margaryny, lepiej dać masło śmiet...No więc, zamiast margaryny, lepiej dać masło śmietankowe. <br />Kwestia tej suchości i kruchosci, to głównie wina prawdopodobnie twarogu i/lub mleka, jakie zostały użyte. Najlepiej się do tego nadają mleko prosto od krowy, a twaróg zrobiony samodzielnie.<br />Wśród sklepowych produktów trzeba szukać, testować, aż się trafi na odpowiedni, taki, który w procesie podgrzewania ładnie się rozpuści i będzie ciągnący. Spróbujcie też dodać łyżkę octu na takie proporcje. Najlepiej dodać ocet wraz z solą od razu na patelnię wraz z odcedzonym twarożkiem, po połączeniu składników i usmażeniu, kiedy masa serowa będzie dość odparowana z serwatki i jednolita, dodać żółtko z wymieszaną sodą i łyżką mleka. Wszystko energicznie i szybko wymieszać, a jak masa zacznie podchodzić do góry (zwiększać objętość), to szybko do foremki. Dzięki temu ser będzie miał dziury i będzie puszysty :) Oczywiscie jeśli wszystko dobrze pójdzie. Soda w reakcji z octem "bąbelkuje" (wytwarzając dwutlenek węgla), jest to domowy sposób na dziury w serze.<br />Zaś jeśli chodzi o nazwę żółtego sera, ku czyjejś uwadze, to nazwa tego sera brzmi "ser żółty domowy". Nie widzę powodów, by określać go jako wyrób seropodobny, ponieważ jest to produkt pełnowartościowy, w przeciwienstwie do produktów seropodobnych.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-48090936665465160872011-11-02T17:19:43.041+01:002011-11-02T17:19:43.041+01:00@Anonimowy...jeśli chodzi o twaróg to miałam tłust...@Anonimowy...jeśli chodzi o twaróg to miałam tłusty ...oczywiście zaraz poprawię aby wszyscy wiedzieli....natomiast czepiasz się mówiąc że to nie jest żółty ser....jak go zwał tak go zwał....był bardzo smaczny i zrobię go jeszcze nie raz:-)Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-13879655460110599402011-11-02T17:16:37.462+01:002011-11-02T17:16:37.462+01:00Mój ser był suchy ale się nie rozpadał...ładnie si...Mój ser był suchy ale się nie rozpadał...ładnie się kroił...ale juz wiem gdzie popełniłam błąd....za długo odparowywałam serwatkę i skrzep za bardzo wysechł...będę próbowac dalej bo mi smakuje:-)Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-40123887131122768582011-11-02T17:14:17.439+01:002011-11-02T17:14:17.439+01:00@Gotuję więc jestem....mam wrazenie że bez margary...@Gotuję więc jestem....mam wrazenie że bez margaryny byłby jeszcze kruchszy:-)Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-66527198560163780362011-11-02T08:09:49.678+01:002011-11-02T08:09:49.678+01:00ciekawy pomysł!ciekawy pomysł!Beatahttps://www.blogger.com/profile/06590241715736330165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-47199584855447559782011-11-01T22:37:24.436+01:002011-11-01T22:37:24.436+01:00To nie jest ser żółty. Ser żółty jest wyłącznie po...To nie jest ser żółty. Ser żółty jest wyłącznie podpuszczkowy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-56589008476529549732011-11-01T21:08:53.320+01:002011-11-01T21:08:53.320+01:00czy można dać masło?? a twaróg był chudy, półtłust...czy można dać masło?? a twaróg był chudy, półtłusty, czy tłusty?? pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-9470131905286047322011-11-01T20:12:07.380+01:002011-11-01T20:12:07.380+01:00Zrobiłem kiedyś podobny ser z przepisu Makłowicza ...Zrobiłem kiedyś podobny ser z przepisu Makłowicza tylko zamiast margaryny było 2-kostki masła. I w smaku był dobry - ale niestety też suchy i się rozpadał. Czym to się ma (diabli wiedzą)? Jednak koszt zrobienia takiego sera jest niestety stanowczo za duży i jeszcze nie wiadomo czy się uda, Na pewno jeszcze kiedyś będę próbował taki ser zrobić jednak mam co do tego mieszane uczucia? Czy w końcu mi się uda i będę zadowolony :))Grzegorzhttps://www.blogger.com/profile/10128097367762356809noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-25287842992520698732011-11-01T19:22:01.724+01:002011-11-01T19:22:01.724+01:00Ciekawe, jakby tak bez margaryny zrobić? ;)Ciekawe, jakby tak bez margaryny zrobić? ;)Nata Liahttps://www.blogger.com/profile/15621814082133736579noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9205548821600120311.post-82370989212863576752011-11-01T18:23:07.654+01:002011-11-01T18:23:07.654+01:00Kolejny świetny przepis na domowy ser, musi by bar...Kolejny świetny przepis na domowy ser, musi by bardzo smaczny :)kuchennefascynacjehttp://www.kuchennefascynacje.blox.plnoreply@blogger.com