Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 26 października 2012

Chińszczyzna z opieńkami

Kolejna propozycja grzybowa, pyszna i obłędnie smaczna.
Propozycja na konkurs.

                       Składniki:
  • 100 g opieniek
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g makaronu Mie
  • odrobina vegety
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chilli

 Opieńki umyć, obgotować 5 minut i odlać wodę  a następnie pokroić paski a następnie smażyć na maśle z odrobiną oleju.
Na rozgrzanym woku smażyć po kolei cebulę pokrojoną w piórka, cukinię pokrojoną w pół plasterki  i paprykę pokrojoną w paski oraz posiekana papryczkę chilli.
Dołożyć do woka grzyby i dalej smażyć.
Podlać potrawę sosem sojowym oraz doprawić vegetą i pieprzem.
Makaron Mie zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem 3 minuty.
Odcedzić i dodać na patelnię.
Podgrzać, wymieszać  i podawać.

 Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Oj Dorotko, bardzo kusisz!!!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna mała uwaga.
    Opieńki trzeba najpierw obgotować 5 min i wylać wodę, gdyż w przeciwnym wypadku są trujące.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna mała uwaga.
    W stanie surowym lub niedogotowanym opieńka miodowa może być trująca. Dlatego też należy ją najpierw obgotować przez około 5 minut i odlać wywar, po czym dopiero poddaje się ją dalszej obróbce termicznej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze że babcia mnie tego nie uczyła ale skoro tak mówisz to pewnie masz rację.
      Jakos do tej pory nikogo nie zatrułam i siebie tez nie więc chyba jest ok.
      Napiszę jednak dla czytelników aby nikt sie nie zatruł:-)
      Dziekuje Grzegorzu:-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks