Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 19 października 2012

Gulasz mięsno - grzybowy

Mega pyszny obiad miałam i Wam również polecam.
Gulasz jest dzięki rozmarynowi bardzo aromatyczny i pasuje on do grzybów idealnie.
Do tego sypka kasza gryczana z posmakiem orzechowym i lekką goryczka palenia a na koniec zielona fasolka szparagowa.

              Potrzebne będą:
  • 500 g mięsa od szynki
  • 500 g kapelusików podgrzybków, młodych koźlaków i prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki marynaty staropolskiej Kotanyi
  • 3 łyżki oleju do marynaty
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30 %
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • kilka gałązek rozmarynu
  • na czubku łyżeczki mielonego liścia laurowego
  • sól
  • pieprz
  • olej + masło do smażenia grzybów

Zaczynamy od mięsa.
Należy je umyć i odkroić włókniste kawałki.
Pokroić w kostkę dość sporą a następnie zrobić papkę z marynaty staropolskiej i 3 łyżek oleju.

Zanurzyć w marynacie mięso i wymieszać tak aby każdy kawałek był otoczony marynatą.
Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Ja zrobiłam marynatę wieczorem  a smażyłam mięso rano.
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano ze wszystkich stron.
Podlać bulionem i dusić do miękkości jakieś 30 minut.

Teraz zajmijmy się grzybami.
Kapelusiki grzybów oczyścić, opłukać a następnie te większe pokroić na połówki.
Na patelni rozgrzać masło z olejem i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się zeszkli wkładamy grzyby.
Podsmażamy a następnie dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
Doprawiamy liściem laurowym, solą i pieprzem.
Gotowe grzyby przekładamy na patelnię z mięsem.
Razem zagotowujemy a następnie zaprawiamy 2 łyżkami słodkiej śmietany.
Jeszcze raz zagotowujemy.
Dodajemy posiekany rozmaryn.



Proponuje do dania lampkę jasnego wytrawnego wina na trawienie.
Smacznego.
Danie bierze udział w konkursie.

2 komentarze:

  1. Oj bardzo pyszny jak wszystkie potrawy które prezentujesz:))uwielbiam do Ciebie zaglądać:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pyszności! Uwielbiam kaszę no i taki gulasz *.*
    Pozdrów panie z pracy - to muszą być kobiety z bradzo smutnym życiem skoro są tak marudne!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks