niedziela, 28 października 2012

Marynowane opieńki z marchewką

Widziałam dziś w necie i zresztą taką wiadomość otrzymałam że niektórzy byli wczoraj na grzybach i niezłe zbiory przytargali do domu więc ten przepis się im może przydać.
A tak swoją drogą to niektórzy mają fajnie jak im śnieg i przymrozek nie dał się we znaki  tak jak mnie dziś w drodze do pracy...brrrr.

            Składniki:
  • kapelusze opieniek lub małe egzemplarze grzybów
  • 100 g octu winnego
  • 200 g wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kilka ziaren pieprzu czarnego

Kapelusze opieniek  lub małe grzybki umyć , obgotować a następnie gotować w osolonej wodzie ok.15 minut.
Odcedzić.
Przygotować zalewę: marchewkę obrać , pokroić w plastry i sparzyć wrzątkiem.
Cebulę pokroić w pół plasterki.
Pozostałe składniki zalewy zagotować i wrzucić do niej grzyby.
Gotować razem 3 minuty.
Wkładać do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić.

Ja osobiście nazbierałam tak dużo opieniek że część ususzyłam a potem roztarłam na proszek aby potem dodawać do sosów, zup czy gulaszy.
Jest bardzo pomocny.
 Danie bierze udział w konkursie grzybowym.
Smacznego. 

3 komentarze

  1. Bardzo lubię marynować grzybki:))niestety nie umiem zbierać:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę wreszcie jakiś blog który przyda mi się w kuchni :)
    Uwielbiam marynowane grzybki! myślę że wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tak samo, grzybki są mniammm!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger