Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 23 listopada 2012

Biały blok czekoladowy

Przepis zaczerpnięty z Twojej Akademii Pieczenia na portalu Moje ciasto.
Blok jest rewelacyjny i choć pierwszy raz zrobiłam  biały a nie kakaowy to żałuję że tak późno.
Spróbujcie bo robi się szybko a jest rewelacyjny w smaku.

                Składniki:
  • 150 g margaryny Kasia
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300 g mleka w proszku
  • 150 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 50 g posiekanej białej czekolady

 Rozpuścić margarynę w garnku, dodać wodę i cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Dodać cukier waniliowy i wymieszać.
Orzechy wymieszać z rodzynkami.
Mleko w proszku przesiać przez sito aby nie było żadnych grudek.
Do mleka wlać zawartość rondelka z masą cukrową i sok z cytryny i mikserem wyrobić na gładką masę.
Do masy dodać orzechy, czekoladę i płatki kukurydziane i wymieszać łyżką składniki.
Przełożyć masę do foremki keksowej o wymiarach 12 x 21 wyłożonej papierem do pieczenia ( aby łatwo było wyjąć blok z formy) i ugnieść dłonią tak aby masa równo się rozprowadziła.
Blok wstawić do lodówki na min. 12 godzin.
Po tym czasie należy wyjąć z formy i kroić ostrym nożem .
  Smacznego.

7 komentarzy:

  1. To faktycznie szybki i dość tani przepis:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię blok kakaowy, ale białego jeszcze nigdy. Koniecznie muszę to zmienić bo wygląda rewelacyjnie :) aż mi ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. ja na facebooku mam ślinotok gdy oglądam Twoje focie z tymi smakołykami. Oj jak dawno nie robiłam tej słodkości!!!! dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  4. będę robić niedługo po raz pierwszy klasyczny, a ten fajny też

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks