Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 18 listopada 2012

Sałatka z roszponki, granatu i winogron

Nawiązując współpracę z firmą Oleofarm produkującą min. oleje tłoczone na zimno dziś proponuje Wam sałatkę z wykorzystaniem jednego z olei które otrzymałam.
Oleofarm jest firmą skoncentrowaną na badaniach, produkcji oraz sprzedaży wysokiej jakości suplementów diety, surowców farmaceutycznych jak również zdrowej żywności w tym olejów zimno tłoczonych.
Oleofarm Fabryka Zdrowia jest prężnie rozwijającą się firmą z polskim kapitałem.
Jednym z olei które otrzymałam jest olej z orzechów włoskich.
Tak firma pisze o oleju:
Olej nasz powstaje ze starannie wyselekcjonowanych podprażanych orzechów włoskich. Dzięki temu charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem oraz subtelnym zapachem. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, naleśników oraz deserów podawanych na zimno.
Moja sałatka zyskała na wartości dzięki temu olejowi.
Zapraszam serdecznie:
            Sałatka z roszponki, granatu i winogron 


        Składniki:
  • 50 g roszponki
  • 50 g salami paprykowego
  • 100 g sera brie
  • 8 winogron różowych
  • pestki z 1/2 granatu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
        Dressing:

 Kiełbasę pokroić w cieniutkie plastry.
Roszponkę umyć i osuszyć. 
Z granatu wydrążyć pestki.
Ser pokroić w kostkę.
Kulki winogrona po umyciu i osuszeniu należy poprzekrawać na połówki i wyjąć pestki.
Orzechy włoskie posiekać.
Zrobić dressing : wszystkie składniki  połączyć i doprawić do smaku solą - szczypta - i  pieprzem - na czubku łyżeczki.
Na talerzu układamy roszponkę a na niej plastry salami.
Posypujemy serem, winogronami i pestkami granatu.
Polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy orzechami.
Zostawiamy sałatkę na 10 minut a nastepnie należy delikatnie przemieszać składniki.
Dość aromatyczny olej z orzechów włoskich nadał sałatce jedyny i niepowtarzalny smak.
Smacznego.    

4 komentarze:

  1. Myślę, że byłaby jeszcze lepsza gdybyś podsmażyła salami. Robiłam tak i efekt był na prawdę smaczny :) choć użyłam chorizo.
    Ciekawa jestem zapachu i smaku tego oleju- chyba się skuszę
    http://kuchnianatalii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersje z taka podsmażona salami tez juz robiłam i jest pycha :-)

      Usuń
  2. Lubię tę markę olejów, często kupuję z pestek dyni czasem sezamowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. To bardzo elegancka sałatka:)))i pysznie wygląda:))))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks