Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 12 grudnia 2012

Delicje malinowo-rubinowe

 Przepis na te pyszności znalazłam dawno temu bo w maju na blogu "Dziś mam ochotę na.." i czekały na swą kolej a teraz żałuje bo za długo czekałam.
Zróbcie, polecam a nie rozstaniecie się już z tymi ciasteczkami.
Trochę w przepisie pozmieniałam po swojemu i wyszły pyszne moje delicje.

   
           Składniki:
  • 125g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 duże jajka - żółtka oddzielić od białek
  • 75g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki herbaty Irving Raspberry Glade - drobniutko ją należy zmielić
  • barwnik spożywczy czerwony w proszku dla uzyskania koloru
                 Dodatkowo:
  • 200g polewy czekoladowej - miałam mleczną Helio
                 Galaretka:
  • galaretka rubinowa Wodzisław
  • 350ml wrzątku
  • torebka herbaty Irving Raspberry Glade


 Do wypieku używałam tortownicy 20 cm. średnicy której dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 C.
Miękkie masło utrzeć z cukrem a gdy masa będzie gładka dodawać po jednym żółtku cały czas miksując.
Obie mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do pierwszej z nich dodać odrobinę czerwonego barwnika i zmieloną herbatę.
Na dnie tortownicy rozsmarować połowę ciasta czerwonego - placek będzie bardzo cieniutki - i wstawić je do piekarnika na 4-5 minut.
Wyjmujemy i na czerwone ciasto nakładamy połowę ciasta jasnego.
Wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do piekarnika na 4-5 minut.
Tak samo nakładamy drugą część ciasta czerwonego i jasnego.
Odstawiamy do wystudzenia i ostrożnie usuwamy papier.
 Przygotować galaretkę:
Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem - 350 ml - odstawiamy na 10 minut.
Ponownie zagotować herbatę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej galaretkę rubinową.
Ostudzić, a gdy zacznie tężeć ostrożnie rozprowadzić ją na cieście.
Wstawić do lodówki na godzinę aby całkowicie stężała.
Po całkowitym wystygnięciu delicje kroimy na ciastka ulubionego kształtu i każdą delicję smarujemy z wierzchu polewą czekoladową.
 Można zrobić delicję okrągłe jak w sklepie ale to już zależy od waszej inwencji twórczej.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Zaglądam do Ciebie po pomysły inspiracje:)))ale u Ciebie tyle smaczności że trudno będzie wybrać:)))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Bardzo lubię ciasta z galaretkami :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks