Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 9 grudnia 2012

Kiszone opieńki

W ten sposób można kisić wszystkie grzyby.
Ja opieńki kisiłam w październiku a teraz na wigilie będą jak znalazł.
Pomysł jest prosty a grzyby smakują jak prosto z lasu.


                 Składniki:
  • 500 g opieniek
  • 3 cebule
  • 2 marchewki  
  • pieprz ziołowy
  • 1 szklanka octu  spirytusowego
  • sól 
 Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. 
Odciąć kapelusze. 
Marchewki obrać, pokroić. 
Opieńki gotować około 15 minut w dobrze osolonej wodzie razem z marchewkami. 
Odcedzić. 
Grzyby układać warstwami w glinianym garnku. 
Przekładać je pokrojoną w talarki cebulą. 
Każdą warstwę posypać pieprzem, solą i skropić octem. 
Powtarzać te czynności do wyczerpania grzybów. 
Szczelnie przykryć garnek i niech czekają na swoja kolej.
Można ich użyć do sałatki, jako dodatek do obiadu lub do śledzi.
Są pyszne.
Smacznego.

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks