niedziela, 16 grudnia 2012

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem

Jest to już ostatnia z Kulinarnych Inspiracji Kamis które otrzymałam do testowania.
I wiecie co? ta kombinacja smakowała mi  chyba najbardziej ze wszystkich.
Ale kupcie, wypróbujcie i uwierzycie.

                 Składniki:
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 16 śliwek suszonych
  • 300 g boczku wędzonego w plastrach - ja miałam szynkę szwarcwaldzką
  • 500 g pieczarek
  • 375 ml śmietany słodkiej 30 %
  • 700 g obranych ziemniaków
  • sól
  • zestaw Kulinarne inspiracje Kamis - czosnek, papryka,tymianek, rozmaryn, kolendra

 Ziemniaki należy pokroić w kostkę dość grubą.
Dodać do nich 1 łyżkę oleju, rozmaryn,i 1/2 porcji czosnku i wymieszać.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 40 minut.
Wzdłuż każdego filetu należy zrobić kieszń tak aby do każdej kieszeni weszły 4 suszone śliwki.
Do każdej kieszeni wsypać po troszku czosnku.
Filety nadziane posypać należy papryką oraz tymiankiem.
Każdy filet zawijamy w paski boczku - ja użyłam do tego celu szynki szwarcwaldzkiej i wyszło znakomicie. 

 Owinięte filety obsmażyć na oleju, zalać śmietanką, włożyć pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem 10-15 minut.
Posolić na koniec do smaku.
Filety podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą.
 Smacznego.    

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger