niedziela, 23 grudnia 2012

Piernik z marcepanem

Przepis jest z PP  Kulinarne Hity.
Piernik dla zapracowanych bo robi się szybko i oby nie zniknął do wtorku - pierwszego święta bo będzie niedobrze hi hi.
Jest pyszny, polecam.


             Składniki:
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • sól
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g marcepanu
  • powidła z czerwonej porzeczki do przełożenia piernika
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • orzechy,owoce kandyzowane oraz żurawina do dekoracji

 Kakao, miód,oba cukry i margarynę rozpuszczamy w garnku z 1/2 szklanki wody doprowadzając masę do wrzenia a następnie zostawiamy do wystudzenia.
Następnie po kolei dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
Miksujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli.
Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając a następnie dodajemy płatki migdałowe i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto wlać do keksówki  32 x 12 cm wysmarowanej tłuszczem wysypanej bułka tartą.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 C.
Studzimy na kratkach a potem przekrawamy piernik na trzy blaty.
Marcepan zagnieść i rozwałkować na placek wielkości piernika.
Dolny placek posmarować powidłami z czerwonej porzeczki, drugi blat przykrywamy marcepanem a wierzch polewamy czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 1 łyżeczką masła.
Dekorujemy orzechami, skórkami kandyzowanymi oraz żurawiną. 

 Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger