Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 2 grudnia 2012

Pyszny razowiec

Ależ on mi piękny wyrósł, a tak pachnie że sąsiedzi zaraz wpadną na pajdkę.
Tym razem upiekłam chleb w dużej kwadratowej tortownicy i wyszedł idealnie.
Jejku jak ja uwielbiam takie eksperymenty.

             Składniki:
  • 1 kg mąki żytniej 
  • 2 szklanki zakwasu żytniego czynnego
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki cebulki prażonej
  • 4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mieszanki ziół ( bazylia, oregano, estragon)

 Z podanych składników wyrobić ciasto, będzie dość luźne.
Ciasto nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Będzie trwało to 2-3 godziny ale jak komuś w tym czasie nie wyrośnie to nie martwcie się tylko zostawcie ciasto aż wyrośnie.
Jak jest dość chłodno w domu wtedy nakrywam ciasto ściereczką i zawijam w koc, wtedy szybciej rośnie.
Jak ciasto urośnie to je odgazowujemy czyli kilka razy łyżką należy je przerobić. 
Formę w tym przypadku użyłam tortownicy 23 x 23 wysmarować margaryną i wysypać mąką.
Ciasto przełożyć do formy i zostawić do ponownego wyrośnięcia - trwa to już zdecydowanie krócej - jakieś 30 minut do godziny.
Jak wyrośnie chleb w formie smarujemy wierzch mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy ok. godziny.
Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z formy i studzić na kratkach.
 Smacznego.

3 komentarze:

  1. pięknie wygląda ten chleb, czy dostanę od Pani przepis na zakwas ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Ula, już pędzę do Ciebie:-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks