Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 14 grudnia 2012

Tarta z kurkami

Zarobieni jesteście przed świętami?
No to taka szybka tarta będzie jak znalazł bo przecież przed świętami też trzeba jeść.
Pachnie lasem i polską złotą jesienią co przy dzisiejszych -14 C rano ma znaczenie.
Zapraszam.

         Składniki:
    Na ciasto:
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól cebulowa
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli cebulowej.
Dolać do mąki oliwę, jogurt i wyrobić ciasto.
Zawinąć je należy w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. 

        Farsz:
  • 250 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 50 g masła
  • 50 g sosu włoskiego Winiary
  • 200 g sera żółtego
  • gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • biały pieprz
  • sól cebulowa
 Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek.
Wylepić nim dno i boki formy na tartę.
Kurki oczyścić, umyć i większe egzemplarze pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno pokroić.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę i kurki. 
Dodać przyprawy, sól cebulową, pieprz biały i rozmaryn posiekany.
Na cieście rozsmarować farsz i polać sosem włoskim i posypać startym żółtym serem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C.
  Smacznego.

2 komentarze:

  1. W tym roku pokochałam kurki, pod każda postacią. Ciekawa tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis:) grzybki bardzo lubię więc pewnie skorzystam z tego pomysłu przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks