wtorek, 11 grudnia 2012

Tort makowo - jabłkowy z białą czekoladą

Pomysł na tort zaczerpnięty od Urszuli z "Przyjemne z pożytecznym".
Zrobiłam tort przekładany śmietaną ale uwaga, jak będziecie też przekładać to ciasto które upieczecie jest bardzo, bardzo wilgotne i trzeba uważać aby blaty się nie rozpadły bo mnie niestety tak się stało.
Ale posklejałam je jakoś i tort urodzinowy dla "P" wyszedł rewelacyjnie.
Zapraszam.
              Składniki:
  • 8 jaj
  • 250 g margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 300 g maku suchego
  • 600 g jabłek
  • 8 łyżeczek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
           Do dekoracji:
  • 3 tabliczki czekolady białej 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 śmietan-fix
 Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
Gdy masa będzie puszysta ,ciągle mieszając dodawać stopniowo zmielony mak i starte jabłka.
Jeśli jabłka puszczą sok należy go odcisnąć.
Kolejno dodać olejek migdałowy,proszek do pieczenia i kaszę mannę.
Na koniec dodać pianę ubitą z białek.
Piec około godz w temp. 170 stopni.
Piekłam w tortownicy 26 cm. średnicy.
Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę  ubić z cukrem i śmietan-fixem na sztywno.
Czekoladę połamać na kawałki  i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z łyżką masła.
Ciasto bardzo delikatnie przekroić na dwa blaty.
Na pierwszy wyłożyć ubita śmietanę i  przykryć drugim.
Wierzch tortu polać czekoladą zostawiając jednak 3 - 4 łyżki w misce do której należy dodać zaparzoną w kilku łyżkach wrzątku kawę. 
Wymieszać i chwilę odczekać aż trochę przestygnie i zacznie się ściągać i rozlać na torcie. 
 Schłodzić w lodówce.
Smacznego. 

4 komentarze

  1. wygląda bardzo fajnie, nie widać żeby się rozpadał:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno tu nie zaglądałam i kiedy wreszcie mogę od razu taki pyszny tort..ach:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tort makowy. Twój wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger