piątek, 21 grudnia 2012

Żulik - chlebek turecki

Jak byłam małą dziewczynką to zajadałam żuliki z pobliskiej piekarni, jak byłam większą dziewczynką to kupowałam je sobie w sklepie a jak jestem dużą dziewczynką to piekę je sama dzięki Dorocie z Moje Wypieki.
Zawsze wiedziałam że to jest żulik i już, dużo rodzynków i ten lekko przypalony posmak a dziś dowiaduję się że to chlebek turecki.
Zresztą jak zwał tak zwał, jest pyszny.
Polecam.
Żulik - turecki chlebek.  

 
Składniki: keksówka 30 x 10 cm
  • 500 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 7 g drożdży suchych instant
  • 330 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki melasy - dałam z granatów
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 100 g rodzynków

Przygotowanie chleba:
  • Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem.
  • Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło.
  • Ostudzić, powinno być letnie.
  • Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto.
  • Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Powinno podwoić objętość.
  • Przełożyć ciasto do keksówki długiej i wąskiej, ja miałam 10 x 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

 
  • Piec w temperaturze 190 C przez 30 minut.
Życzę smacznego.
Przepis MW

2 komentarze

  1. Piekę właśnie to ciasto-chlebek. Ciekawe jak wyjdzie, widzę , że nie dodała pani melasy.
    Ja jej też nie miałam i zrobiłam cos takiego rozgotowałam 10dg daktyli w małej ilości wody i dodałam do ciasta, taką papkę.Dałam więcej kawy zbozowej 4 łyżki która podgotowałam aby dała więcej koloru ( inki trzeba by dać mniej jakieś 2-3 łyżeczki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A skąd stwierdzenie że nie dałam melasy? Jak najbardziej jest w chlebku i daje znakomity smak. Dałam melasę z granatów. Pozdrawiam. Daktyle to dobry pomysł, natomiast z kawą bym uważała bo może potem być chleb gorzki. Natomiast tutaj miała być w proszku bo jeśli dodajesz więcej płynu to musisz dodać więcej mąki i zaburza to całą procedurę. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger