Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 21 grudnia 2012

Żulik - chlebek turecki

Jak byłam małą dziewczynką to zajadałam żuliki z pobliskiej piekarni, jak byłam większą dziewczynką to kupowałam je sobie w sklepie a jak jestem dużą dziewczynką to piekę je sama dzięki Dorocie z Moje Wypieki.
Zawsze wiedziałam że to jest żulik i już, dużo rodzynek i ten lekko przypalony posmak a dziś dowiaduję się że to chlebek turecki.
Zresztą jak zwał tak zwał, jest pyszny.
Polecam. 
 
         Składniki:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 330 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki melasy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 100 g rodzynek

Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. 
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. 
Ostudzić, powinno być letnie. 
Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. 
Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki. 
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Powinno podwoić objętość. 
Przełożyć ciasto do keksówki długiej i wąskiej, ja miałam 10 x 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
 
 Piec w temperaturze 190 C przez 30 minut.
Życzę smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks