Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 6 stycznia 2013

Babka krówkowa

Babkę tą piekłam podczas trwania Twojej Akademii Pieczenia na Mojeciasto.pl.
Babka jest bardzo wilgotna i bardzo bardzo słodka, ale co tam.
Zasmakuje każdemu łasuchowi.

                 Składniki:
     Ciasto:
  • 200 g margaryny Kasia
  • 250 g mąki
  • 180 g cukru
  • 5 jaj
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 200 g kruchych krówek
  • szczypta soli
         Polewa kajmakowa:
  • 100 g margaryny Kasia
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 100 g brązowego cukru
 Krówki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i obsypac łyżką mąki.
 Pozostała mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem a następnie dodawać po jednym jajku.
Ciągle ucierając dodać ajerkoniak a następnie po łyżce mąkę.
Do ciasta należy włożyć kawałki krówek i delikatnie wymieszać.
Formę do babki z kominem należy natłuścić i obsypać mąką.
Wlać do formy ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec 40 minut.
Do garnka włożyć wszystkie składniki polewy i gotować aż polewa zgęstnieje.
Ciepłą polewą polać przestudzoną babkę.
Smacznego.

5 komentarzy:

  1. ta babka krówkowa mnie zaczarowała! :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. na taką właśnie babkę mam ochotę, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ela
    Dlaczego ciasto przykleiło mi sie do formy zrobiłam wedlug przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odpowiedź moja brzmi :nie wiem. Może za niska temperatura w piekarniku, moze za krótko się piekła, może, może...nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks