Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 22 stycznia 2013

Chleb pszenny - owsiany na zakwasie żytnim

Dzisiaj proponuje Wam trochę inny chlebek, mniej zbity jak poprzedni i piecze się go w keksówkach co powoduje że kromka potem nadaje się idealnie na kanapkę do pracy.
Jest równie pyszny i pomaga w metabolizmie bo ma w sobie dużo owsianych dobroci. 

               Składniki:
  • 1 szklanka czynnego zakwasu żytniego
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/3 szklanki otrąb owsianych
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki mieszanki ziół ulubionych
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 2 szklanki letniej wody
 Do mąki wkruszamy drożdże a następnie dodajemy resztę składników, wlewamy wodę i zarabiamy ciasto - będzie dość zwarte - odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Trwa to ok. 1 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować dwa bochenki, które umieścić w dwóch formach keksowych wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką.
Odstawić formy z ciastem do ponownego wyrośnięcia.
Ten proces trwa ok. 50 minut do godziny.
Po wyrośnięciu posmarować bochenki woda i naciąć nożem wierzch aby nie popękał i piec w temperaturze 200 C przez 50 minut.
 Smacznego.

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks