sobota, 26 stycznia 2013

Chlebek dyniowy

Przepis znalazłam W koperkowej kuchni.
Dynia w słoikach ciągle jeszcze jest więc chlebek był znakomitym pomysłem na jej wykorzystanie.
Chleb jest wilgotny i bardzo puszysty, mało mi nie "wylazł" z maszyny podczas pieczenia.
        Składniki:
  • 250 g musu z pieczonej dyni albo wytrawnego dżemu z dyni
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • ¼  szklanki ciepłej wody
Drożdże należy rozkruszyć w miseczce, wymieszać z cukrem i dodać wodę.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Do pojemnika do wypieku wlewamy mus z dyni, potem olej, wsypujemy sól i obie mąki i wlewamy zaczyn drożdżowy.
Pojemnik umieszczamy w maszynie i nastawiamy program na chleb podstawowy, u mnie nr 1 i pieczemy.
Po zakończeniu procesu pieczenia chleb wyjąć z pojemnika i studzić na kratce.
Smacznego.

3 komentarze

  1. a co jesc aby stracic apetyt, moja zona gotuje, gotuje a jak nie gotuje i piecze a potem mi mowi ze mam slaby charakter bo jem i jem, wiec co polecacie aby nie jesc, czy ten blog mi raczej w tej kwestii nie pomoze :). pozdrawiam
    Jarek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarek moja rada jest taka: jeść wszystko skoro żona tak pysznie gotuje tylko podnieść sobie korytko jak mawiała moja babcia a potem moja mama albo inaczej zastosować dietę i tu ja nazwe dość brutalnie "MŻ"- czytaj mniej żryj.
      Jestem teraz na takim właśnie etapie.
      Nigdy nie stosowałam żadnej innej diety i wiesz co? to działa:-)
      Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny i mimo wszystko zapraszam częściej.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger