Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 24 stycznia 2013

Jaglany krupnik

Jaglany krupnik z szybkowara, jakiż to pomocny garnek gdy się spieszę.
Ale można ten krupnik ugotować normalnie tylko zajmie Wam to chwilę dłużej.
Zapraszam.

           Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • kilka liści pora
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 l bulionu drobiowego - może być z kostki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę po obraniu kroimy w plasterki.
Pietruszkę w cienkie słupki a selera w kostkę.
Pora siekamy w pół plasterki.
W szybkowarze ( lub na patelni ) rozgrzewamy olej i smażymy warzywa jakieś 3-4 minuty.
Następnie warzywa zalewamy  bulionem dodajemy kaszę i zamykamy szybkowar, nastawiamy na 7 minut od osiągnięcia najwyższego ciśnienia przez garnek.
Lub w normalny sposób gotujemy do miękkości.
Otwieramy garnek i dodajemy koncentrat, sól i pieprz do smaku i  i zagotowujemy jeszcze raz.
Smacznego.

9 komentarzy:

  1. To coś dla mnie, zdrowo i smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę jak ciekawie sie zrobiło, jak smacznie.... krupnik zdrowa zupa
    Cos widzę, że będę tu zaglądała. Już dopisuje się do obserwatorów.

    pozdrawiam i zapraszm

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie krupnik tolerują tylko na wiosnę, jak są same młode warzywa. Ja bardzo lubiłam i lubię o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze a ja miałam szybkowar ale mam stwierdziła, że nam się nie przyda i go wyrzuciła, szkoda akurat tak jak mówisz na szybkie dania byłby jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysł na szybki obiad.....U mnie dzisiaj jarzynowa z kuskusem. ;)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie zupki, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię krupnik z kaszki jaglanej. Jest najzdrowsza.
    Dorotko, dzisiaj zaczęłam suszyć szynkę( schab) wg Twojego przepisu.
    Mam nadzieję, że będzie dobra. Twoja wyglądała przepięknie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. W sam raz taki krupniczek na te zimne dni:)Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks