Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Kołacz z kruszonką

Jest to ciasto z portalu MojeCiasto.pl
Kołacz jest pyszny i wyrósł mi bardzo, polecam także Wam.
              Składniki:
  • 50 g margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1 białko
  • 25 g drożdży
              Kruszonka:
  • 1/5 kostki margaryny (50 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2/3 szklanki mąki (100 g)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
 W miseczce pokruszyć drożdże i dodać do nich po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka aby powstała papka gęstości kwaśnej śmietany.
Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, cukier, cukier waniliowy, żółtka i sól, wlej wyrośnięty rozczyn i resztę mleka  i wszystko wymieszać za pomocą miksera a pod koniec miksowania dodać rozpuszczoną i przestudzona margarynę.
Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść ciasto tak aby odchodziło od ręki.
Tortownicę o wymiarach 26 cm średnicy wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. 
Ciasto włożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki włożyć do miseczki i wyrobić palcami tak aby powstała sypka kruszonka.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 160 C przez 40 minut.
Smacznego.    

6 komentarzy:

  1. Ciacho drożdżowe z kruszonką jem wszędzie,nawet pod wodą hahah:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy takie kołacze,czasami robię podobne:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam kołacza, wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie, lubie takie proste ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję wygranej i prosze o przeslanie adresu do wysylki jak najszybciej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo smakowicie, przy najbliższej okazji na pewno spróbuję je upiec. Mam tylko jedno pytanie, czy zamiast orzechów można dać owoce? :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks