Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 27 stycznia 2013

Likier kokosowy

Przepis na likier kokosowy znalazłam u Pauliny a Was zapraszam na kieliszeczek , za pomyślne głosowanie.
Blog jest na 70 miejscu i myślę że dzięki Wam  będzie się piął w górę.
Wasze zdrowie!
              Składniki:
  • 1/2 litra czystej wódki
  • 200 g białych wiórek kokosowych
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2  łyżeczki cukru trzcinowego
  • trochę mleka krowiego
Wódką zalewamy wiórki kokosowe i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Będzie gęsta papka.
Teraz będzie potrzebny blender z kloszem.
Wszystkie składniki tzn. wiórki z alkoholem, cukry,mleko skondensowane oraz krowie wkładamy do misy blendera i miksujemy - jesli nie mieści się masa na raz musimy podzielić na dwie porcje.
Mleka krowiego dodałam około 150 ml.
Następnie zmiksowaną masę umieszczamy na sicie i to co pod sitem to likier a to co na sicie używamy do deserów i ciast.
Takie pijane wiórki używam np. do wypieku bezików.
 Butelka powinna postać w lodówce minimum 12 godzin.
Na zdrowie!!! 

11 komentarzy:

  1. Cieszę się Dorotko, że wypróbowałaś mojego przepisu i że jesteś z niego zadowolona:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musi być pyszny taki likier, to chyba coś podobnego do słynnego Malibu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm pycha. Szkoda, że nie mam blendera..

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zmielić przez maszynkę a potem dodac płynne składniki, tez będzie ok :-)

      Usuń
  4. czy te 12 godzin musi odstać czy musi do 12 godzin zostac spożyty ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ten likier, muszę znów zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks