piątek, 11 stycznia 2013

Pizza z bakłażanem i cebulą

Inspiracją do tej pizzy jest MniamMniam i Grzegorz.
Pizza jest bardzo aromatyczna i przepyszna, polecam bo robi się szybko i jeszcze szybciej zajada.

               Ciasto:
  • 500 g pszennej mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy 
  • 50 g drożdży świeżych i 3 łyżki mleka
  • mąka do podsypywania

               Nadzienie:

  • 4 czerwone cebule
  • 4 białe cebule
  • 1/2 szklanki oliwek zielonych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól

 Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę wymieszać z solą i wlać do niej drożdże oraz 2 szklanki ciepłej wody, zagnieść ciasto jakieś 2-3 wyrabiać aby ciasto było miękkie i elastyczne.
Nastepnie do ciasta dolać oliwę i ponownie wyrobić aby ciasto  było jednolite.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 45 minut. 
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki a bakłażana w plastry grubości ok.2 cm.
Cebule kroimy w ósemki.
Na rozgrzanym oleju smażyć trzeba cebulę i lekko ją osolić aż zacznie się szklić a potem brązowieć i wtedy dodać czosnek i chwilę razem smażyć. 
Dodać sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano, cukier i razem wymieszać.
Plastry bakłażana usmażyć na rozgrzanym oleju i położyć na ręczniku papierowym aby osączyć tłuszcz. Posolić.
Ciasto rozwałkować na dwa placki, zawijając brzegi do srodka.
Rozłożyć cebulę na plackach razem z oliwkami.
Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana. 
Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w ok. 10-15 minut w temperaturze 200 C lub do momentu gdy brzegi sie zarumienią.

  Smacznego.
   

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger