Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 15 stycznia 2013

Ser z jogurtu greckiego

Wiecie o tym że robienie najróżniejszych serów to moja specjalność np. zajrzyjcie TU a tym razem jest to najprostszy i najszybszy ser świata.
Jest pyszny i bardzo kremowy.
A pracy przy nim wcale, zobaczcie zresztą sami.
Ten poniżej jest osączany na gazie wiszącej nad umywalka.
              Składniki:
  • jogurt grecki
  • sól
  • sito
  • gaza lub chusta lniana
 Gazę lub chustę wykładamy na sito i wylewamy na nią nasz jogurt wymieszany z solą, małą ilością dla złamania smaku w ilości jaką akurat macie.
Teraz czekamy aż cała serwatka ocieknie.
Trwa to ok. 12-16 godzin.
Jak już po kilku godzinach jest dość zwarta konsystencja sera to zawiązuje rogi chusty i wieszam ser na baterii nad zlewozmywakiem i on się tak osącza i potem ma ładny kształt.
Ten poniżej osączany jest w pojemniku z dziurkami.

 Smacznego.

25 komentarzy:

  1. proste i na pewno smaczne..chyba spróbuje zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co z tą solą ,kiedy dodać ???

      Usuń
    2. Przepraszam, juz poprawiam.Sól nalezy rozpuścić w jogurcie i tylko dla złamania smaku.

      Usuń
  2. Zrobię na 100%. Po niedzieli. Uwielbiam białe serki.
    Dzięki za przepis.
    Jak długo się osącza?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo napisałam w poście 12-16 godzin :-)

      Usuń
  3. Serek wygląda fantastycznie ale czy nie za drogo to wychodzi kupić jogurt i robić ser biały jak myślisz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz do zrobienia tej kulki zużyłam 2 jogurty po 350 ml każdy a jogurt grecki nie jest az taki drogi więc wybór należy oczywiście do zasobności portfela ale warto :-)

      Usuń
    2. Może jednak się zdecyduję i jak znajdę ten jogurt to spróbuję, pozdrawiam.

      Usuń
  4. I tak smacznie wygladajacy serek powstanie w tak prosty sposob? Nie uwierze,jak nie sprobuje,a jak sprobuje,to dam znac,co mi wyszlo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak smakuje ten ser? Zapowiada sie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już zacieram ręce,zrobi się oj zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. NIE MOGĘ WPRAWDZIE JADAĆ NABIAŁU Z POWODÓW CHOROBOWYCH ,ALE TEN TWÓJ SER WYGLĄDA TAK ZACHĘCAJĄCO ,ŻE ZROBIĘ GO DLA DOMOWNIKÓW.SZKODA,ŻE JA NIE BĘDĘ MOGŁA SPRÓBOWAĆ.POZDRAWIAM .--ROSA.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzis jadlam ten serek i jest naprawde dobry mozna domieszac czerwonej slodkiej papryki sol i pieprz do smaku. uformowac jakas forme i podsuszyc go.na sloncu

    OdpowiedzUsuń
  9. Robie sam jogurt i jutro sproboje

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam.Mieszkam we Wloszech i stale mam problem z bialym serem.Tu roznych serow jest mnostwo,ale takiego typowego twarogu nie ma (przynajmniej tu na poludniu) a ja uwielbiam bialy ser i serniki.I ten wynalazek z jogurtu greckiego chyba moze byc taka alternatywa.Chcialam zapytac czy ta sol to jest konieczna? i drugie pytanie czy z takiego sera wyjdzie sernik podobny do tradycyjnego (albo takiego jak "z wiaderka" mielonego?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milo mi że aż we Włoszech moim ulubionym kraju czytają mojego bloga.
      Będziesz miała substutut sera białego ale kremowego, z krajanką twarogową nie ma on nic wspólnego.
      Sernik wyjdzie z niego bardzo kremowy i pyszny.
      Sól nie jest potrzebna choć lekko przełamuje kwasowość, jak wolisz.

      Usuń
  11. Dziekuje za odpowiedz.To pedze robic serek,a potem sernik.Serdecznie pozdrawiam.Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kingo ale pochwal się co udało Ci się zrobić? ok ?

      Usuń
  12. Ale cudnie wygląda i zapewne tak smakuje...spróbuję napewno.Pozdrawiam.
    Yani

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks