niedziela, 24 lutego 2013

Kapuśniak zwany kwaśnicą

Pomysł znalazłam u Roberta Makłowicza
Gotowałam zawsze kapuśniak i już a teraz będzie kwaśnica.
Wyszła pyszna, pożywna i z ogromna ilością witaminy "C".

Składniki:
  • 1000 g kiszonej kapusty dobrze jak jest dość kwaśna
  • 500 g surowych wędzonych żeberek
  • 100 g suszonych grzybów - dałam podgrzybki
  • 3 - 4 plastry dość grube wędzonego boczku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 2 - 3 ząbki czosnku utarte z solą
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 4 średnie ziemniaki
Przygotowanie zupy:
  • Grzyby namoczyć na noc dzień wcześniej.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w odrobinie wody.
  • Do garnka wkładamy posiekana kapustę oraz pokrojony w kostkę wędzony boczek a także pokrojone na mniejsze kawałki żeberka.
  • Dodajemy również posiekane grzyby, ziele, liść laurowy oraz pieprz i sól.
  • Dodajemy również czosnek roztarty z odrobina soli oraz kminek.
  • Gotujemy do miękkości - ja użyłam szybkowaru więc trwało to dość szybko - jakieś 20 minut od momentu osiągnięcia przez szybkowar najwyższego ciśnienia.
  • W przypadku gotowania normalnego trwa to ok.1,5 godziny.
  • Na koniec dodać ugotowane ziemniaki.
  • Zamieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej.

5 komentarze

  1. pysznie wygląda, taka rozgrzewająca i sycąca zupa na pewno się przyda:D

    OdpowiedzUsuń
  2. kwaśnice bardzo lubię,wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj pyszna,pyszna:bardzo lubię kapuśniaki i kwaśnicę:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Przy gotowaniu to niema tam witaminy C.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger