Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 4 lutego 2013

Paprykarz

Kto robi paprykarz ? kto robił paprykarz ? kto zrobi paprkarz ?
Ja zrobiłam pierwszy raz dzięki uprzejmości koleżanki  Małgosi.
Uwielbiam paprykarz ale sama nigdy go nie robiłam a odkąd Magda Gessler publicznie oznajmiła że paprykarz szczeciński jadała biedota tym bardziej zapragnęłam go zrobić.
I wiecie co? biedotą się nie czuję.
Przy okazji przetestowałam chilli rozdrobnione Royal Brand.
Bardzo aromatyczna przyprawa.

                    Składniki:
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średnia makrela wędzona
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki sypkiego ryżu
  • 1/2 łyżeczki chilli Royal Brand
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
 Ryż gotujemy na sypko.
Makrelę obieramy ze skóry i ości i rozdrabniamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle.
Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy chwilę.
Odstawiamy do wystudzenia.
Następnie dodajemy do cebuli i koncentratu rybę,  ryż oraz sól, pieprz, chilli i mieszamy. 
Wstawiamy do lodówki do wystudzenia.
 Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Lubiłam paprykarz. Ostatnio kupiłam był nie jadalny. Ryż twardy, słony i przypuszczam tylko zapach rybny.
    Wywaliłam. Twój przepis wypróbuję. Mam bardzo dużo papryczki chili. W najbliższych dniach będziemy próbować szynkę wg twojego przepisu.
    Była gotowa już w piątek...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa jak Wam posmakuje szynka a paprykarz zrób sama bo wiesz wtedy co jesz, czyli co wkładasz do ryżu i jak go ugotujesz.Twoje chilli znakomicie się tu nada .

      Usuń
    2. Dzisiaj mieliśmy na obiad zupę ziemniaczaną... bez wkładki. Więc było skromnie.
      5 minut temu Eryk wyciągnął z kolanówki szynkę.Spróbowaliśmy po 2 cieniutkie plasterki...
      Jest super. Nie mogę się doczekać kiedy zrobi na kolację.
      Mam wczoraj upieczony chleb i jest jeszcze bardzo świeżutki...
      Ale będzie jedzenie pychotka.
      Wiemy, że zagości w naszej kuchni.
      Dorotko, bardzo dziękuję za kolejny, fantastyczny przepis.
      Serdecznie pozdrawiam:)
      Pa.
      Lusia

      Usuń
    3. Dorotka!
      Życzę Ci 100 lat życia w zdrowiu i prowadzeniu bloga.
      Szynka jest przecudna.
      Poezja. Ambrozja.
      Właśnie zjadłam kolację.
      Zawsze mi tyle wystarczyło. Dzisiaj było mało!!!
      Całuję.
      Lusia

      Usuń
  2. Ale smaki mi przypomnialas:))) Świetny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko, ja jakiś czas temu robiłam domowego paprykarza:) Pani Magda może sobie mówić co chce:D A my możemy dawać przepisy zarówno na paprykarza jak i homara. A co!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie jest jak mówisz Paulinko a co!!!

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks