Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 18 lutego 2013

Placki ziemniaczane z opieńkami zapiekane z serem

"Chodziły"za mną te placki dniem i nocą i w końcu zrobiłam i po co tak długo "chodziły", mogłam je zrobić od razu i byłoby wszystkim smaczniej.
Użyłam do placków opieniek mrożonych  ale równie dobrze można użyć innych grzybów leśnych czy pieczarek.
Zapraszam na placki.
Placki ziemniaczane z opieńkami zapiekane z serem.

              
               Składniki na placki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 cm białej części pora
  • 5 łyżek mąki 
  • 1 jajo
  • sól
Ziemniaki obieramy i 3 sztuki ścieramy na tarce o małych otworach a 3 pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o dużych otworach.
Pora kroimy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy jajo oraz sól i mąkę i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta smażymy 4 placki średnicy ok. 20 cm.
              Farsz grzybowy:
  • 200 g opieniek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka rozmarynu 
  • sól
  • pieprz
  • ser typu parmezan - u mnie  dojrzały koryciński

Opieńki należy obgotować w osolonej wodzie i osączyć na sicie.
Na patelni rozgrzać masło i olej  i podsmażyć na nich opieńki.
Dodać posiekany rozmaryn, wymieszać.
Na dwa placki nakładamy farsz grzybowy, przykrywamy drugim plackiem i obsypujemy placek serem.
Placki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-15 minut aby ser ładnie się rozpuścił. 
 Smacznego. 
Przepis własny.    

10 komentarzy:

  1. Zjadłabym takie cudo, bo uwielbiam placki ziemniaczane pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne!! ale mi narobiłaś smaku na placki :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby takie banalne placki, a tyle z tego uciechy. Moja babcia (w tym roku mija jej 125 rocznica urodzin piekła placki bezpośrednio na blasze starego kuchennego pieca i te były najsmaczniejsze!
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre stare placki ziemiaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie przepyszne,wszystkie moje ulubione składniki:)))bardzo dziękuję za przemiły komentarz pod ostatnim postem,boję się tylko że w realnym świecie jestem mniej miła:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm placki ziemniaczane, przypomina sie dzieciństwo.

    OdpowiedzUsuń
  7. aż żałuję, że nie zrobiłam żadnych zapasów opieniek :(

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks