niedziela, 17 marca 2013

Arabskie placki z grochu- falafel

To danie kuchni arabskiej podawane jest w knajpkach np. Egiptu jako fast food.
W oryginale robione są z ciecierzycy albo bobu, jednak te z grochu też są przepyszne.
Polecam.
Falafel czyli arabskie placki.

Składniki:
  • 250 g grochu
  • 4-5 cebulek dymek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  • Groch opłukać, zalać wodą i moczyć 8 godzin.
  • Odcedzić, zalać 1/2 szklanki wody i ugotować do miękkości, uważając aby groch się nie przypalił.
  • Następnie groch zmiksować.
  • Groch powinien mieć konsystencję suchego puree.
  • Posiekane kolendrę i natkę pietruszki wymieszać z grochem.
  • Dodać posiekany czosnek i zie­lone końce cebulek, a następnie kminek, sól, pieprz oraz sodę.
  • Dobrze ugnieść.
  • Wstawić do lodówki na 2 godziny do wyschnięcia.
  • Lekko zmoczyć ręce w zimnej wodzie.
  • Formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.
  • Smażyć falafel w dużej ilości oleju z obydwu stron na rumiano.
Smacznego.

7 komentarze

  1. Uwielbiam falafele.
    Są przepyszne z bułką i różnymi dodatkami ogórkiem, cebulką, rzodkiewką...
    Wypróbuję Twoje, z grochu...
    Zastanawiam się dlaczego stosujesz do nich niezdrową dla żołądka sodę oczyszczoną?
    Czy w tej potrawie jest niezbędna?
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie chce sie wymadrzac, ale nie rozumiem, czemu w przepisach na te potrawe zamiast kuminu rzymskiego, przewaznie pojawia sie kminek. To sa dwie zupelnie rozne przyprawy. Kminek w krajach arabskich nie jest czesto stosowany, za to kumin to juz inna bajka :)Osobiscie najbardziej lubie falafel z ciecierzycy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co nie wiem czemu, ja znalazłam przepis gdzieś w necie i tam właśnie był kminek.
      Nie jadłam nigdy falafel smażonego przez specjalistę więc nawet nie mam porównania.
      Mnie moje bardzo smakowały i tyle ale dziękuję za wszystkie cenne rady Bernadeto :-)

      Usuń
  3. Dodam jeszcze, ze super smakuje z chlebem pita i np tzatzikami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kmin, nie kminek. Cała kuchnia arabska, indyjska czy nawet meksykańska stoi kminem rzymskim. Różnica w smaku jest kolosalna! Z kminem rzymskim aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem czym różni się kmin od kminku a w tym przypadku i według mojego smaku użyłam kminek.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger