poniedziałek, 25 marca 2013

Chlebek z żołędziami

No może nie do końca z żołędziami ale z mąką żołędziową, bardzo zdrową i cenną przy zrzucaniu zimowych kilogramów.
Chleb robiłam w automacie, jest bardzo wilgotny i pyszny.

                 Składniki:
  • 320 ml letniej wody
  • 2,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 330 mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki żołędziowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  Do pojemnika maszyny po kolei wkładamy składniki tak jak jest w składnikach.
Ustawiamy program na chleb pełnoziarnisty oraz na chrupiącą skórkę.
W moim Moulinexie jest to program nr.3
Ziarna dodajemy jak maszyna zasygnalizuje żeby dodawać dodatki.
Polecam serdecznie.
Chleb można również zrobić tradycyjna metodą i wówczas zarabiamy ciasto i czekamy aż podwoi swoja objętość a następnie pieczemy ok. godziny w 190 C.
 Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger