Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 25 marca 2013

Trójkolorowy pasztet z fasoli

Znalazłam ten pasztet u Cukiereczka i zachwycił mnie do tego stopnia że i ja już go mam.
Polecam wszystkim miłośnikom fasoli, szpinaku i buraków.
Tyle dobrodziejstw w jednym pasztecie.

                    Składniki podstawowe:
  • 200 g białej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Rano wodę odlać i ponownie zalać zimna wodą, osolić i gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać tak samo jak czosnek i podsmażyć na maśle.
Ugotowana fasolę, przesmażoną cebule i czosnek miksujemy na gładką masę i rozdzielamy na 3 równe części.
             Warstwa czerwona:
  • 2 buraki czerwone
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajo
  • 1,5 łyżki kaszy manny
Buraki upiekłam w foli w piekarniku.
Następnie jak przestygły obrałam je i pokroiłam na kawałki które następnie zmiksowałam z 1/3 masy z fasoli, jajem, przyprawami oraz manną.
Keksówkę niedużą nasmarować olejem i włożyć na dno masę czerwoną.
            Warstwa żółta:
  • 2 spore marchewki
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 łyżki kaszy manny
Marchewki podobnie jak  buraki upiekłam w foli a po ostygnięciu obrałam, zmiksowałam i połączyłam z fasolą, manną, jajem, kminkiem, solą i pieprzem.
Wyłozyłam na warstwe czerwoną.
            Warstwa zielona:
  • 200 g mrożonego szpinaku  
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1,5 łyżki kaszy manny 
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
Szpinak rozmrażamy na patelni smażąc go na odrobinie oleju.
Miksujemy i dodajemy fasolę,gałkę, mannę, sól, pieprz i jajo.
Wykładamy na warstwę żółtą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut.
Ja nakryłam wierzch keksówki folia aby góra za bardzo sie nie przypiekła.
Prawda że ładny i wiosenny.
Będzie ozdobą świątecznego stołu.  
Smacznego.   
  

3 komentarze:

  1. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :) Pasztecik wygląda ślicznie i potwierdzam jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowo sie zrobilo:) Fajnie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks