Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 23 marca 2013

Zupa jarzynowa na węgierską nutę

Zupa jest bardzo aromatyczna a dodatek wędzonej papryki węgierskiej nadaje jej niepowtarzalny smak.

              Składniki:
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 100 g zielonego groszku
  • 1/2 kwiatostanu brokuła
  • 1/2 kwiatostanu kalafiora
  • sól
  • 1 łyżeczka węgierskiej papryki wędzonej słodkiej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 czubata łyżka mąki

 Warzywa obieramy i rozdrabniamy.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchewkę w drobną kostkę.
Kalafiora i brokuła rozdrabniamy na różyczki.
Ziemniaki, marchew i groszek zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy ok. 15 minut, po czym dodajemy różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut.
Z masła klarowanego i mąki robimy zasmażkę, którą \"zaklepujemy\" zupę.
Doprawiamy solą i wędzoną papryką.
Ponownie zagotowujemy.
Dajemy zupie chwile odpocząć.

 Jeśli po spróbowaniu stwierdzicie że lubicie bardziej wędzony smak polecam dodać jeszcze 1/2 łyżeczki wędzonej papryki.
Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie.

2 komentarze:

  1. Zupa wygląda pięknie. Już czuje jest aromat :)
    Pięknie podana.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks