niedziela, 28 kwietnia 2013

Chleb mieszany

Dziś przedstawiam Wam kolejny mój wypiek z garnka rzymskiego.
Chlebek z mieszaniny mąki pszennej, żytniej i ryżowej, dzięki czemu chleb jest wilgotny a zarazem bardzo puszysty i aromatyczny.
Zachęcam do pieczenia a jeśli ktoś nie posiada garnka rzymskiego można chleb upiec także w formie lub naczyniu żaroodpornym. 
Chleb pszenno - żytni.  
   
Składniki:
  • 600 g mąki żytniej 720
  • 50 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki pszennej 550
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • cały zaczyn
Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki mąki żytniej 2000
  • 1/2 szklanki letniej wody 
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem na 2 godziny.

Przygotowanie:
  • Składniki chleba zarobić na ciasto i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  • Garnek rzymski moczyć przez 20 minut w zimnej wodzie.
  • Następnie osuszyć i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przełożyć wyrośnięte ciasto do garnka i przykryć garnek.
  • Garnek z chlebem wstawić do zimnego piekarnika a jak osiągnie temperaturę 180 C piec jeszcze 50 minut.
  • Po upieczeniu należy chleb wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

  1. Widzę, że co raz więcej blogowych koleżanek piecze chlebusie, brawo!Pozdrawiam.papa

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie pieke chlebek w garnku rzymskim.mam nadzieje ze się uda bo miałam problem z wyjęciem go.Potem pieklam w keksówkach ale podono ten pieczony w garnku jest o niebo lepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na początku jak zaczęłam używać garnka wkładałam do niego papier do pieczenia bo chleb mi się przyklejał, a jak już się "wypiekł" garnek nie ma takiej potrzeby.
      Może tez tak spróbuj.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger