sobota, 27 kwietnia 2013

Chleb pszenno-żytni z czarnym sezamem

Na weekend chlebek świeżutki i pyszny, proszę pieczcie  i zajadajcie.
Chleb dość szybko rośnie ale potrzebny jest zakwas.
No to do roboty.

                Składniki:
  • 500 g mąki żytniej 850
  • 500 g mąki pszennej 650
  • 1 szklanka zakwasu
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 szklanki letniej wody
  • czarny sezam do posypania

Z podanych składników zarobić ciasto dość luźne - można mieszać je łyżką drewnianą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Trwa to około 2 godzin.
Przygotować dwie keksówki, czyli wysmarować je masłem i wysypać mąką.
Ciasto po wyrośnięciu włożyć do keksówek i pod przykryciem zostawić ponownie do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posypać czarnym sezamem.
Piec 10 minut w temperaturze 200 C a potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze 50 minut.

 Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Bardzo dziękuję za ten pyszny chlebek:)))Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger